چرا زوجین علاقه ای به شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق ندارند؟

چرا زوجین علاقه ای به شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق ندارند؟

به گزارش خاتون یار یک وکیل پایه یک دادگستری با تاکید بر اهمیت افزایش کیفیت مشاوره های قبل از طلاق توافقی، درباره چرایی بی رغبتی زوجین به شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق توافقی، اظهار داشت: از آنجا که زوجین متقاضی طلاق توافقی، این نوع مشاوره های پیش از طلاق را تنها به سبب اجبار موجود از ناحیه سیستم قضایی کشور انجام می دهند، به طور معمول به این جلسات مشاوره به صرف یک نوع تشریفات و بوروکراسی قانونی جهت رهایی از بند ازدواج نگریسته و بدین جهت هم اکنون جلسات مشاوره تاثیر قابل توجهی در پیش گیری از طلاق زوجین ندارد.


رضا چهار محالی در گفتگو با ایسنا، با بیان این که زوجین معمولا به شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق توافقی تمایل و رغبت چندانی نشان نمی دهند، اظهار نمود: از آن جایی که زوجین متقاضی طلاق توافقی این نوع مشاوره های پیش از طلاق را به علت اجبار موجود از ناحیه سیستم قضایی کشور انجام می دهند، مشاور مذکور هرچقدر هم که متخصص بوده و تلاش در حل مشکل را داشته باشد، به علت بی رغبتی و عدم تمایل زوجین به این مشاوره ها تأثیر قابل توجهی در صلح و سازش زوجین حاصل نمی گردد.
وی ادامه داد که این درحالی است که وقتی زوجین فارغ از این تشریفات قانونی، با میل و رغبت خویش به مشاورین خانواده رجوع می کنند به مراتب امکان حل مشکلات آنها و تاثیرپذیری از جلسات مشاوره بیشتر خواهد بود.
دشوار کردن روند طلاق توافقی از سال ۹۷ به امید کاهش آمار طلاق این وکیل پایه یک دادگستری همینطور با اشاره به اینکه باتوجه به افزایش آمار طلاق در سالهای اخیر و از آنجاییکه روند انجام طلاق توافقی در زمان کوتاهی ممکن بود، قوه قضاییه درصدد برآمد که این فرایند را به امید کاهش آمار طلاق در کشور برای زن و شوهر دشوار کند، به ایسنا اظهار داشت: در گذشته این امکان وجود داشت که زن و شوهر در کمتر از یک هفته رای قطعی طلاق توافقی خویش را از دادگاه خانواده دریافت کرده و بلافاصله مبادرت به ثبت طلاق در دفاتر ثبت طلاق کنند اما در جهت دشوار کردن روند طلاق توافقی در آذرماه سال ۱۳۹۷ مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه، دستورالعملی را به مدیران دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ابلاغ و این دفاتر را مکلف کرد که از ثبت دادخواست طلاق توافقی، بدون دریافت «گواهی عدم انصراف از طلاق» اجتناب کنند.
چهارمحالی درباره روند طلاق توافقی هم اکنون، اضافه کرد: در واقع بدین ترتیب کلیه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی موظف شدند ابتدا به ثبت اطلاعات زن و شوهر در سامانه های سخا و تصمیم (سامانه سازمان بهزیستی به نشانی zaman.behzisti.net) اقدام نمایند.
این وکیل پایه یک دادگستری درباره مراحل دریافت «گواهی عدم انصراف از طلاق» توسط زوجین خواستار طلاق توافقی توضیح داد: زوجین باید با رفتن به سامانه اینترنتی تصمیم اطلاعات هویتی خویش را در سامانه ثبت کرده و سپس تاریخ و ساعت معین برای رفتن به مرکز غربالگری یا جامع مراقبت از خانواده را انتخاب کنند. سپس با رجوع حضوری به مراکز ارزیابی شده و به مشاور یا کلینیک های مددکاری انتخابی توسط مراکز غربالگری رجوع کنند. دراین مرحله مشاور مذکور پنج جلسه مشاوره برای زن و شوهر برگزار کرده و بعد از آخر جلسات، نظر خود را به صورت کتبی اعلام می کند. حال اگر نتایج جلسات مثبت بوده و زن و شوهر از طلاق توافقی منصرف شوند، پرونده آنها بایگانی می شود اما در صورت منفی بودن نتایج جلسات مشاوره و عدم انصراف زوجین از طلاق، «گواهی عدم انصراف از طلاق» صادر می شود.

وی ادامه داد: پس از دریافت گواهی مذکور، زن و شوهر به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نموده و مبادرت به ثبت نهایی دادخواست طلاق توافقی در دفاتر مذکور می کنند. سپس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، «دادخواست طلاق توافقی» را به دادگاه خانواده ارجاع و بعد از تعیین شعبه دادگاه، جلسه رسیدگی به طلاق، توسط شعبه دادگاه مشخص و از راه ابلاغیه به زن و شوهر اطلاع داده می شود. زوجین در تاریخ مذکور در جلسه دادگاه شرکت کرده و توافقات صورت گرفته در میان را به اطلاع دادگاه می رسانند و دادگاه هم برپایه توافق زوجین مبادرت به صدور گواهی عدم امکان سازش یا همان رای طلاق توافقی می کند. پس از ابلاغ رای طلاق توافقی به زوجین که معمولا در همان روز جلسه رسیدگی دادگاه انجام می شود، زن و شوهر حق اعتراض خود به رای مذکور را ساقط کرده و بدین ترتیب رای طلاق قطعی و قابل اجرا می شود. در این مرحله و با دریافت گواهی قطعیت رای طلاق توافقی، زن و شوهر این امکان را دارند به دفاتر ثبت طلاق مراجعه نموده و طلاق خویش را ثبت کنند.
اعتبار سه ماهه ثبت طلاق توافقی در دفاتر ثبت چهار محالی خاطرنشان کرد: از طرفی مطابق ماده ۳۴ قانون حمایت خانواده، زوجین برای ثبت طلاق توافقی در دفاتر ثبت طلاق از تاریخ ابلاغ رای قطعی طلاق یا قطعی شدن آن "سه ماه" فرصت دارند و درصورت عدم تسلیم رای مذکور به دفاتر طلاق جهت ثبت در این مهلت سه ماهه، رای طلاق توافقی از درجه اعتبار ساقط شده و کلیه توافقاتی که در آن صورت گرفته هم از نظر قانونی بی اعتبار می شود.
این وکیل دادگستری این را هم اظهار داشت که هم اکنون مدت زمان کلی از آغاز به ثبت دادخواست طلاق تا ثبت رای طلاق در دفاتر ثبت طلاق حداقل حدود ۵۰ روز تا دوماه طول می کشد.
اگرچه مشاوره های طلاق مورد تأیید سازمان های متولی است اما کیفیت مشاورین و دقت نظر آنها یکسان نیست چهار محالی ضمن اشاره به این که مشاوره طلاق توافقی در حال حاضر الزامی بوده و لزوماً پیش از ثبت دادخواست طلاق باید در ۵ جلسه صورت گیرد، تصریح کرد: در بعضی از شهرهای کشور، دادگاه های خانواده به این میزان هم اکتفا نکرده و بعد از ارجاع دادخواست طلاق به دادگاه هم زوجین را به مشاوره ارجاع می دهند. حال باآنکه این مشاورین مورد تأیید سازمانهای متولی بوده و نظارت معمول هم بر آنها انجام می شود ولی بدیهی است که کیفیت مشاورین و دقت نظر آنها یکسان نیست.
ایجاد تشریفات برای ثبت طلاق توافقی می تواند منجر به تشدید اختلافات زوجین شود وی در انتهای سخنان خود درباره اثرات سخت کردن روند طلاق توافقی به ایسنا اظهار داشت: طلاق توافقی به شرحی که ذکر شد به اندازه کافی تشریفات و هزینه روحی و مالی برای زن و شوهر بوجود آورده و سخت تر کردن این تشریفات بدون توجه به ریشه های ایجاد اختلافات خانوادگی و تلاش در حل آنها نظیر مرتفع ساختن مشکلات اقتصادی، حل معضل اعتیاد و عدم فرهنگ سازی در زمینه آشنایی کامل زن و شوهر با خصوصیات اخلاقی و خانوادگی یکدیگر قبل از ازدواج، راهکاری کارشناسی و تخصصی نبوده و صرفا پاک کردن صورت مساله است. قوه قضاییه باید با استفاده از توان متخصصان علل واقعی تزلزل بنیاد خانواده را مورد بررسی قرار داده و به دور از فضای احساسی و رویکرد ناموفق پیشین خود تلاش در علاج واقعه پیش از وقوع کند. در غیر این صورت صرف ایجاد تشریفات غیرمفید برای ثبت طلاق توافقی نه تنها باعث تقویت بنیان خانواده نمی گردد بلکه چه بسا می تواند منجر به تشدید اختلاف زوجین و ایجاد آثار سوء بر روند تربیت فرزندان و حتی وقوع جرائم خانوادگی و روابط خارج از عرف هم شود.




منبع:

1400/12/01
12:45:12
0.0 / 5
565
تگهای خبر: خانواده , خدمات , فرزند , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۱

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان