زنگ خطر برای آینده صنعت دارو در ایران

زنگ خطر برای آینده صنعت دارو در ایران

خاتون یار: نیما برارجانیان مدیرعامل گروه کوبل، اخطار داد که سیاستهای ناکارآمد قیمت گذاری، اختلاف شدید قیمت دارو با کشورهای مرجع و کاهش سرمایه گذاری در خطوط تولید، صنعت داروسازی را با تهدید جدی مواجه کرده است. او اصلاح نظام قیمت گذاری، شفافیت در تسویه مطالبات بیمه و پیشرفت کیفیت خطوط تولید را روشهایی برای خروج از این بحران دانست.


روز جمعه ۴ مهرماه و هم زمان با آخرین روز نمایشگاه ایران فارما، نشستی با عنوان «نقد و بررسی قیمت گذاری دارو در ایران» برگزار گردید. در این جلسه، نیما برارجانیان مدیرعامل گروه کوبل، دکتر اکبر عبداللهی اصل مدیرکل امور داروی سازمان غذا و دارو، دکتر محمدرضا مرادی مدیرعامل پخش رازی، دکتر علیرضا یکتادوست عضو هیأت مدیره تیپیکو حضور داشتند.
نیما برارجانیان مدیرعامل گروه کوبل در این جلسه تصریح کرد: «روش قیمت گذاری Cost Plus، روشی منسوخ و مشکل آفرین برای صنعت دارو است.» او ضمن اشاره به احتیاج به یک تصمیم گیری فوری و جدی برای صنعت داروهای عمومی یا Conventional اظهار داشت: «ادامه این روند موجب می شود طی سالهای آینده شاهد کمبودهای گسترده تری در تولید این دسته از داروها باشیم؛ مساله ای که به رشد واردات و بنابراین افزایش ارزبری منجر خواهد شد.»
در نشست نقد و بررسی قیمت گذاری دارو در ایران، نیما برارجانیان به اختلاف فاحش قیمت دارو در ایران و کشورهای مرجع اشاره نمود و اظهار داشت: «با وجود افزایش اسمی قیمت دارو در ایران طی سالهای گذشته، مقایسه با کشورهای مرجع نشان میدهد که داروی ایرانی بازهم ۸ تا ۱۵ برابر ارزان تر از نمونه های مشابه است. این اختلاف شدید، علاوه بر ایجاد سوءبرداشت در جامعه در رابطه با کیفیت داروی داخلی، صنعت داروسازی کشور را نیز با زیان و ناپایداری مالی مواجه کرده است. اگر سیاستهای قیمتی و ارزی متناسب با واقعیت های هزینه ای اصلاح نشود، توان رقابتی و حتی بقای این صنعت راهبردی در معرض تهدید جدی قرار می گیرد.»
به قول او بیشتر از ۹۵ درصد محصولات صنعت داروسازی کشور داروهای عمومی (Conventional) هستند و این سیاستها سبب شده است کارخانه های داروسازی با زیان جدی مواجه شوند: «شرکت های بورسی در سال ۱۳۹۹ حدود ۴/۶ درصد از فروش خویش را صرف سرمایه گذاری می کردند، اما در سال ۱۴۰۳ این رقم به ۲.۸ درصد کم شده است. خیلی از سرمایه گذاری های مثبت شرکت ها هم ناشی از فروش دارایی هایشان بوده است، نه درآمد عملیاتی.»
برارجانیان در ادامه نشست، به موضوع هزینه های سنگین نوسازی خطوط تولید نیز اشاره کرد: « ۱۳ سال پیش در داروسازی دکتر عبیدی یک خط بسته بندی با حدود یک میلیارد و دویست میلیون تومان قابل خریداری بود، اما امروز برای همان خط باید نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شود. این در حالیست که قیمت دارو بشکل دستوری پایین نگه داشته شده است و امکان سرمایه گذاری باردیگر برای شرکت ها فراهم نیست. از طرف دیگر، ماشین آلات و تجیهزات بعد از گذشت ۱۰ تا ۲۰ سال مستهلک می شوند و احتیاج به تعویض دارند؛ موضوعی که با شرایط فعلی به معضلی جدی برای صنعت تبدیل گشته است.»
جالی خالی GMP در ۸۴ درصد خطوط تولید کشور
او همین طور با هشدار نسبت به وضعیت خطوط تولید اظهار داشت: «فقط ۱۶ درصد خطوط تولید دارو در کشور دارای استاندارد GMP هستند و ۸۴ درصد خطوط که عمدتاً داروهای عمومی (Conventional) تولید می کنند، این استاندارد را ندارند. این مساله به مفهوم یک تهدید جدی برای آینده صنعت است.»
برارجانیان در ادامه اظهار داشت: «وقتی شرکت ها امکان سرمایه گذاری ندارند، خطوط تولید ضعیف باقی می مانند. مسؤلان با دیدن همین خطوط، قیمت محصولات را پایین نگه می دارند، بنابراین توان تولیدکنندگان کاهش می یابد و باردیگر به همان نقطه بازمی گردیم. این چرخه معیوب اگر ادامه پیدا کند، صنعت داروسازی عمومی (Conventional) ایران بزودی وارد مسیر نابودی خواهد شد.»
راهکارهایی برای نجات صنعت دارو
نیما برارجانیان در قسمت پایانی صحبت های خود راهکارهایی را برای پایداری و توسعه صنعت داروسازی بیان کرد و اضافه کرد: «یکی از راه حل ها، اصلاح نظام قیمت گذاری دارو است؛ به این معنا که کف قیمت بر مبنای کشورهای مرجع تعیین شود، نرخ تورم به صورت منظم درنظر گرفته شود و هزینه واقعی تولید شرکت ها نیز محاسبه شود. عبور از روش قیمت گذاری Cost Plus و حرکت بسمت مدلهای مبتنی بر ارزش و بازار هم دراین خصوص راه گشا است.»
مدیرعامل گروه کوبل ضمن اشاره به نیاز جدی برای جبران عقب ماندگی کاهش قیمت واقعی دارو، بخصوص در داروهای Conventional اظهار داشت: «برای افزایش پیش بینی پذیری در صنعت، باید زمان و میزان اصلاح قیمت ها، زمان اختصاص و تغییر نرخ ارز و زمان تسویه مطالبات بیمه ها به صورت شفاف مشخص شود. افزون براین تشویق به سرمایه گذاری در کیفیت از راه تمایز در قیمت گذاری برای شرکتهای دارای استاندارد GMP، یکسان سازی قیمت داروهای دارای این استاندارد و تعیین مهلت مشخص برای الزام به دریافت آن، نقش موثری در عبور از شرایط فعلی خواهد داشت.»

منبع:

0.0 از 5
7
1404/07/07
09:07:19
تگهای خبر: استاندارد , تولید , دارو , سازمان غذا و دارو
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۳

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان
با خاتون یار، دانش و آگاهی خود را در زمینه‌های مختلف افزایش دهید و از آخرین ترندها و نکات کاربردی برای داشتن زندگی شادتر و موفق‌تر بهره‌مند شوید