كمبود سیستم انتقال بیماران سكته مغزی و فرصت از دست رفته درمان

كمبود سیستم انتقال بیماران سكته مغزی و فرصت از دست رفته درمان

خاتون یار: تهران- سكته مغزی دومین عامل مرگ و میر در ایران است كه سالانه بین 120 تا 150 هزار نفر به آن دچار می شوند این درحالی است كه به قول متخصصان این حوزه وضعیت مناسبی از نظر سیستم انتقال بیمار در كشور وجود ندارد و این مساله سبب ازدست رفتن زمان طلایی درمان می گردد.


به گزارش خاتون یار به نقل از ایرنا، سكته مغزی یك عامل ناتوان كننده است كه نه تنها بیمار را ازنظر هزینه های سنگین درمانی و روانی تحت تاثیر قرار می دهد، بلكه هزینه های سنگینی هم بر نظام سلامت جامعه تحمیل می كند.
مهمترین عارضه این بیماری ازكارافتادگی بیمار و مواجه شدن با تبعات شغلی، خانوادگی و اجتماعی آن است كه هزینه های جبران ناپذیری را متوجه بیماران می كند.
به گفته متخصصان، هزینه نگهداری یك بیمار سكته مغزی حدود 6 میلیون تومان ماهانه است كه علاوه بر این، هزینه های روانی هم برای بیمار و اطرافیان به همراه دارد؛ این درحالی است كه اگر سكته مغزی به موقع تشخیص داده و بیمار در كمترین زمان به مراكز درمانی منتقل شود، می توان از بسیاری عوارض ناتوان كننده این بیماری پیشگیری كرده و با مبالغ بسیار اندكی بیمار را درمان و به زندگی عادی بازگرداند.
گفته می شود، اگر بیماران سكته مغزی در زمان طلایی (تا چهارونیم ساعت پس از بروز سكته) تحت درمان قرار گیرند، هزینه درمانی آنها حدود یك میلیون و 800 هزار تومان می گردد كه بیماران حدود 180 هزار تومان آن را پرداخت می كنند ولی اگر پس از این زمان باشد، هزینه بازكردن رگ كه از درمان های پیشرفته است، 15 میلیون خواهد بود كه گرچه بیماران تنها حدود یك میلیون آن را پرداخت می كنند اما مابقی آن بر دوش نظام سلامت كشور است.
درصورتی كه بیمار سكته مغزی به موقع تحت درمان قرار نگیرد، بسته یا پاره شدن رگ های مغزی سبب ناتوانی های شدیدی در بیمار می گردد كه ازجمله آن می توان به فلج یك طرفه بدن و صورت، اختلال در تكلم و بلع غذا، ظاهری نازیبا و نیاز شدید به داشتن مراقب همیشگی اشاره نمود.
با یك حساب سرانگشتی متوجه می شویم كه رسیدگی پزشكی به بیمار سكته مغزی در ساعات اولیه بروز این بیماری تا چه اندازه مهم است و می تواند از چه هزینه ها و مشكلات زیادی به راحتی پیشگیری كند؛ اما یكی از مشكلات و موانع بر سر راه انتقال به موقع بیماران به مراكز درمانی كمبود و گاه نبود سیستم انتقال اورژانس مناسب در شهرها و استان ها و حتی پایتخت كشور است.
درحال حاضر سیستم اورژانس بیماران سكته مغزی در كشور ما به درستی تعریف نشده است؛ خودروهای انتقال این بیماران بسیار اندك و گاه در بعضی شهرها وجود ندارد، همان تعداد كم این خودروها هم به سیستم های احیای بیمار مجهز نیستند و ممكن است بیمار به هزاران دلیل بعد از طی زمان طلایی نجات خود به بیمارستان رسیده و شانس احیا و بازگشت به زندگی طبیعی را از دست بدهد.
دكتر عسكر قربانی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران و متخصص مغز و اعصاب فلوشیپ سكته مغزی در مورد كمبود سیستم انتقال بیماران سكته مغزی به مراكز درمانی و كمبود مراكز مجهز به سیستم احیای بیماران اظهار داشت: در مورد اورژانس و سیستم انتقال بیماران به مراكز دارای تجهیزات درمانی سكته مغزی، حتی نسبت به كشورهای منطقه وضعیت مناسبی نداریم.
وی چند عامل را در رساندن به موقع بیماران سكته مغزی به مراكز درمانی و عرضه خدمات درمانی مناسب به آنها دخیل دانست و اظهار داشت: در مرحله نخست آگاهی مردم درمورد علائم سكته مغزی بسیار مهم است؛ اگر همه افراد جامعه با این علائم آشنا باشند، زمانی كه یكی از اطرافیان آنها دچار چنین مشكلی شود، علائم را شناخته و زودتر با مراكز اورژانس تماس می گیرند.
قربانی اضافه كرد: این درحالی است كه به علت همین آگاهی كم، در خیلی از موارد اورژانس ها دیر خبردار می شوند و زمان طلایی برای نجات بیماران از عوارض سكته مغزی از دست می رود.
وی اظهار نمود: تكنسین های اورژانس با علائم سكته مغزی به خوبی آشنا هستند و اگر امكانات لازم در خودروهای اورژانس فراهم باشد، می توانند هرچه زودتر اقدامات اولیه درمانی را شروع كرده و از شدت عوارض سكته روی بیمار بكاهند؛ اما در بسیاری موارد به علت نبود اینگونه تجهیزات و مواجه شدن با مشكلاتی مانند ترافیك بخصوص در شهرهای بزرگ، زمان از دست می رود و بیمار دچار عوارض ماندگار بیماری می گردد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران ادامه داد: اگر بیمار به اورژانس بیمارستانی كه تجهیزات درمان سكته مغزی را دارد، فرستاده شود بیمارستان حتی در راهروی اورژانس باید بیمار را پذیرش كرده و درمان های اولیه را عرضه نماید و برای مراقبت های بعدی با بیمارستان های دیگر هماهنگ كند اما گاهی این بیمارستان ها اعلام می كنند كه ظرفیت اورژانس تكمیل است و از پذیرش بیمار معذورند؛ در چنین شرایطی اورژانس مجبور می گردد بیمار را به بیمارستان های دیگر منتقل كند و این مساله سبب از دست رفتن فرصت درمان می گردد.
قربانی با اشاره به اینكه هنوز سیستم درمان سكته مغزی با روش های جدید در آمبولانس های كشور راه اندازی نشده است، اظهار داشت: درحال حاضر آمبولانسی نداریم كه در داخل آن سیستم سی تی اسكن باشد؛ درحالی كه نخستین دستگاهی كه در درمان این بیماران باید به كار گرفته شود، دستگاه سی تی اسكن است و تا زمانی كه بیمار سی تی اسكن نشود، نمی توانیم درمان را آغاز كنیم؛ زیرا ممكن است به جای اینكه سكته مغزی سبب بسته شدن رگ شده باشد، رگ را پاره كرده باشد و تزریق داروی بازكننده رگ، سبب خونریزی بیشتر و از دست رفتن بیمار شود.
وی با یادآوری این مورد كه در مجموع وضعیت مناسبی از نظر سیستم انتقال در زمان مناسب نداریم و درصد زیادی از بیماران پس از ساعت طلایی به مراكز درمانی منتقل می شوند، خواهان رسیدگی به این مورد و رفع كمبودهای موجود شد.
علمی**1834


5.0 از 5
5242
1397/01/03
12:04:50
تگهای خبر: بیمار , پزشك , درمان , مغز
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۲

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان