حق کرامت الهی زن از نظر رهبری

حق کرامت الهی زن از نظر رهبری

خاتون یار: تشریح نقش زن، در مکتب اسلام از نظر رهبر معظّم انقلاب را می توان در چند محور که به آن اشاره شده خلاصه کرد.


خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع رسانی رهبر انقلاب، قبل از این در مقالات «حدیث زینبی مادران ایرانی» که به مناسبت تقریظ رهبر معظّم انقلاب اسلامی بر کتاب «تنها گریه کن» و «به احترام حماسه‌ی مهربانوانِ سرزمین و دین و آئین» به مناسبت تقریظ معظّم له بر کتاب «حوض خون» به تبیین نقش زنان در تاریخ معاصر ایران و انقلاب اسلامی (از مشروطه تا دفاع مقدس) پرداخته شد. اینک و به مناسبت رونمایی از تقریظ حضرت آیت الله خامنه ای (مدظله) برکتاب «مهاجر سرزمین آفتاب» زندگی نامه‌ی خانم کونیکو یامامورا مادر شهید ژاپنی تبار دفاع مقدس به بیان خاصیت ها و نقش ماندگار و مؤثر زن در جامعه و تاریخ از نظر معظّم له پرداخته می شود.

تشریح این نقش، در مکتب اسلام از نظر رهبر معظّم انقلاب را می توان در چند محور زیر خلاصه کرد.

بخش اول: توصیف خاصیت ها [الف] از نظر معرفتی و معنوی نه فقط هیچ تفاوتی میان زن و مرد در کسب علوم بشری و معارف الهی وجود ندارد بلکه در خیلی از زمینه های معنوی پیشگامی از آنِ بانوان است. اسلام به کرامت ذاتی زنان قائل است.

امکان نیل به بالاترین مدارج و مراتب علمی، فقهی، فلسفی
«خانم های باسوادِ مسلمانِ مؤمنِ درسخوانی که یا مشغول تحصیلند و یا در دانشگاه ها، بهترین علوم را در بالاترین مدارج تدریس می کنند، زیادند و این برای نظام اسلامی مایه ی افتخار است. خانم هایی هستند که بحمدالله بالاترین تخصّص ها را در پزشکی و در علوم مختلف در حوزه ی علوم انسانی، در حوزه ی علوم تجربی و در حوزه ی علومِ گوناگونِ دیگر دارند. خانم هایی هستند که در حوزه ی علوم دینی پیشرفت کرده و بمراتب بالا رسیده اند. یک روز یک خانم بزرگوار در ایران در اصفهان بود، به نام «بانوی اصفهانی» که خانم بسیار عالی مقامی بود. مجتهده و عارف و فقیه بود. امّا فقط او بود. امروز بحمدالله دختران جوانی که در آینده ی نه چندان دور به مقامات عالی علمی، فقهی و فلسفی می رسند، بسیارند. این ها افتخار نظام اسلامی هستند؛ و پیشرفت زن یعنی این.» (بیانات در دیدار گروهی از پرستاران، ۱۳۷۳/۷/۲۰)

پیشروی در میدان معنویت و تقرّب به خدا و پیشگامی در حرکت معنوی انسان به سمت پیشرفت ها
«در زمینه ی مسائل معنوی، زنان جزو پیشگامان حرکت معنوی انسان به سمت پیشرفت ها هستند… آن جایی که بحث ایمان و اسلام و صبر و صدق و مجاهدت در راه به دست آوردن ارزش های انسانی و اسلامی و معنوی است، می فرماید: «إِنَّ الْمُسْلِمِینَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِینَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِینَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِینَ وَالصَّابِرَاتِ» (سوره ی احزاب، آیه ی ۳۵). در این آیه ده عنوان برای ارزش های معنوی ذکر می شود؛ اسلام، ایمان، قنوت، صدق، صبر، خشوع و دیگر چیزها. زن و مرد در این میدان، دوش به دوش حرکت می کنند و پیش می روند؛ هر دو را ذکر می کند. این بت مردگرایی را که در جاهلیت ها همیشه به وسیله ی مردان و حتی به وسیله ی زنان پرسیده می شد، اسلام در این آیات می شکند. در میدان مسائل سیاسی و اجتماعی، بیعت زن را یک امر لازم و یک مسأله ی زنده معرفی می کند.» (بیانات در دیدار با گروه کثیری از بانوان، ۱۳۷۹/۶/۳۰)

ارزش گذاری اسلام به کرامت و اصالت زن بودن
«ما باید در مورد مسأله ی زن نگاه جامع داشته باشیم، و این نگاه جامع در اسلام هست. مسأله ی ارزشگذاری به اصالت زن، زن بودن، برای زن یک ارزش والاست؛ یک اصل است. به هیچ وجه تشبّه به مردان برای زن ارزش به حساب نمی آید؛ هم چنان که برای مردها تشبه به زنان ارزش به حساب نمی آید. هر کدام نقشی دارند، هر کدام جایی دارند، جایگاهی دارند و طبیعتی دارند و مقصودی از وضعیت خاص آنها در آفرینش حکیمانه ی الهی مورد نظر بوده که این مقصود باید برآورده شود؛ این مسأله مهمست.» (بیانات در دیدار گروهی کثیری از بانوان نخبه در آستانه ی سالروز میلاد حضرت زهرا (س)، ۱۳۸۶/۴/۱۳)
[ب] از نظر سیاسی اجتماعی
زنان همچون مردان در تمامی حوزه های سیاسی اجتماعی مسئولیت دارند و حق بیعت زنان به رسمیت شناخته می شود.

تثبیت و رسمیت حق بیعت برای زنان در حکومت اسلامی
«در اسلام بیعت زن، مالکیّت زن، حضور زن در این حوزه های اساسی سیاسی و اجتماعی، تثبیت شده است: «إِذَا جَائَکَ الْمُؤْمِنَاتُ یُبَایِعْنَکَ عَلَیٰ أَنْ لَا یُشْرِکْنَ بِاللَّه» (سوره ی ممتحنه، آیه ی ۱۲) زن ها می آمدند و با پیغمبر بیعت می کردند. پیغمبر اسلام نفرمود که مردها بیایند بیعت کنند و به تبع آنها، هرچه که آنها رأی دادند، هرچه که آنها پذیرفتند، زن ها هم مجبور باشند قبول کنند؛ نه. گفتند زن ها هم بیعت می کنند؛ آنها هم در قبول این حکومت، در قبول این نظم اجتماعی و سیاسی شرکت می کنند. غربی ها هزار و سیصد سال در این حوزه از اسلام عقبند و این ادّعاها را می کنند! در حوزه ی مالکیّت نیز همین طور؛ و در حوزه های دیگری که مربوط به مسائل اجتماعی و سیاسی است.» (بیانات در دیدار گروه کثیری از بانوان، ۱۳۷۹/۶/۳۰)

برابری در تمامی عرصه های سیاسی اجتماعی
«اسلام وقتی که می گوید: «وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیَاءُ بَعْضٍ ۚ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنْکَرِ» (سوره ی توبه، آیه ی ۷۱)، یعنی مؤمنین و مؤمنات در حفظ مجموعه ی نظام اجتماعی و امر به معروف و نهی از منکر همه سهیم و شریکند؛ زن را استثنا نکرده. ما هم نمی توانیم زن را استثنا نماییم. مسئولیت اداره ی جامعه ی اسلامی و پیشرفت جامعه ی اسلامی بر دوش همه است؛ بر دوش زن، بر دوش مرد؛ هر کدام به نحوی بر حسب توانایی های خودشان.» (بیانات در دیدار گروهی کثیری از بانوان نخبه در آستانه ی سالروز میلاد حضرت زهرا (س)، ۱۳۸۶/۴/۱۳)

سهیم و شریک بودن در مسئولیت اداره‌ی جامعه‌ی اسلامی و پیشرفت آن
«در فعّالیت سازندگی، در فعّالیت اقتصادی، در طرّاحی و فکر کردن و برای امور کشور و یک شهر و یک روستا و یک مجموعه و امور شخصی خانواده مطالعه کردن، میان زن و مرد تفاوتی نیست. همه مسؤولند و همه باید انجام دهند.» (بیانات در اجتماع مردم خوزستان، ۱۳۷۵/۱۲/۲۰)
[ج] از نظر اقتصادی
حق مالکیت و استقلال زنان در اسلام حقّی رسمی و تثبیت شده است.

حق مالکیت و استقلال اقتصادی زن در اسلام
«در اسلام، زن مالک ثروت خود است. شوهرش راضی باشد، یا راضی نباشد؛ پدرش راضی باشد، یا راضی نباشد فرقی نمی کند او می تواند ثروت و مال و اندوخته ی خودرا مصرف کند و ربطی به کس دیگری ندارد. نظر اسلام، این است. در پشتیبانی از استقلال اقتصادی زنان، دنیا سیزده قرن است که از اسلام عقب است. اسلام این را سیزده قرن قبل گفته است؛ ولی در اروپا تازه چهل سال، پنجاه سال و در برخی از کشورها کمتر از این مدّت است که تازه آغاز نموده اند به زن اجازه دهند که در مال و ملک خود، دخل و تصرّف کند! اسلام، از این جهت هم جلو است.» (بیانات در اجتماع بانوان خوزستان، ۱۳۷۵/۱۲/۲۰) [د] ازنظر نقش خانوادگی
علاوه بر حق انتخاب همسر، زن در اداره‌ی خانواده و تربیت فرزند نقش اصلی و محوری دارد و ضمن برخورداری از حقوق ویژه، شریک و همراه همسر در زندگی به حساب می آید نه تابع او.

رسمیت حق زن در انتخاب همسر
«زن به عنوان یک زوجه و یک همسر، در مراحل مختلف مورد توجّه و عنایت ویژه ی اسلامی قرار دارد. در درجه ی اوّل، مسأله ی انتخاب همسر است. به نظر اسلام، زن در انتخاب همسر آزاد است و هیچ کس نمی تواند در مورد انتخاب همسر، بر هیچ زنی چیزی را تحمیل کند. یعنی حتی برادران زن، پدرِ زن خویشاوندان دورتر که جای خود دارند اگر بخواهند بر او تحمیل کنند که تو حتما باید با شخص مورد نظر ازدواج کنی، نمی توانند و چنین حقّی را ندارند. این، نظر اسلام است.» (بیانات در اجتماع بانوان خوزستان، ۱۳۷۵/۱۲/۲۰)

نقش مؤثر در اداره‌ی خانواده
«زن را به چشم آن عنصر اصلی تشکیل خانواده در نظر بگیرید؛ که خانواده بااینکه از مرد و زن تشکیل می شود و هر دو در تشکیل خانواده و موجودیّت آن مؤثرند، امّا آسایش فضای خانواده، آرامش و سکونتی که در فضای خانه است، به برکت زن و طبیعت زنانه است. با این چشم به زن نگاه کنند تا معلوم شود که او چگونه کمال پیدا می کند و حقوقش در چیست.» (بیانات در دیدار گروهی از بانوان به مناسبت فرخنده میلاد حضرت زهرا (س) و روز زن، ۱۳۷۱/۹/۲۵)

«نظر اسلام در باب خانواده و جایگاه زن در خانواده، نظر خیلی روشنی است. «المرأة سیّدة بیت ها»؛ بزرگ خانه، زن خانه است؛ این از پیغمبر اکرم است.» (بیانات در دیدار با بانوان نخبه، ۱۳۹۰/۳/۱)

مهم ترین نقش در تربیت فرزندان
«علّت اینکه اسلام این قدر به نقش زن در داخل خانواده اهمیّت می دهد، همین است که زن اگر به خانواده پایبند شد، علاقه نشان داد، به تربیت فرزند اهمیّت داد، به بچه های خود رسید، آنها را شیر داد، آنها را در آغوش خود بزرگ کرد، برای آنها آذوقه های فرهنگی قصص، احکام، حکایت های قرآنی، ماجراهای آموزنده فراهم نمود و در هر صورتی به فرزندان خود مثل غذای جسمانی چشانید، نسل ها در آن جامعه، بالنده و رشید خواهند شد. این هنر زن است و منافاتی هم با درس خواندن و درس گفتن و کار کردن و ورود در سیاست و امثال این ها ندارد.» (بیانات در اجتماع بانوان خوزستان، ۱۳۷۵/۱۲/۲۰)

شراکت با همسر در خانواده و نفی تابع مرد بودن
«این طور هم نیست که بگوییم همه جا خانم باید از آقا تبعیت کند؛ نخیر. چنین چیزی نه در اسلام داریم و نه در شرع. «اَلرِّ جَالُ قَوَّامُونَ عَلَی النِّسَاء» معنایش این نیست که زن بایستی در همه ی امور تابع شوهر باشد. نه! یا مثل تعدادی از این اروپاندیده های بدتر از اروپا و مقلّد اروپا، بگوییم که زن بایستی همه کاره باشد و مرد باید تابع باشد. نه! این هم غلط است. بالاخره دو تا شریک و دو تا رفیق هستید. یک جا مرد کوتاه بیاید، یک جا زن کوتاه بیاید. یکی این جا از سلیقه و خواست خود بگذرد، دیگری در جای دیگر، تا بتوانید با یکدیگر زندگی کنید.» (خطبه ی عقد مورخه ی ۱۳۷۷/۱/۱۹)

برابری حقوق و تعادل میان زن و مرد
«در خانواده، حدود و حقوقی هست. مرد حقوقی دارد، زن هم حقوقی دارد و این حقوق به شدّت عادلانه و متوازن ترتیب داده شده است. آن چه به نام اسلام است و غلط است، آنها را نمی گوییم و از آنها دفاع نمی نماییم. آن چه متعلّق به اسلام است، بیّنات اسلام و مسلّمات اسلام است. این ها چیزهایی است که میان حقوق زن و مرد در داخل خانواده توازن قائل است.» (بیانات در همایش بانوان بزرگ در ورزشگاه آزادی به مناسبت جشن میلاد کوثر، ۱۳۷۶/۷/۳۰)

بخش دوم: بیان وظایف و تکلیف زنان برای نقش و شأن اصیل خود

امّا برای تحقق چنین جایگاه و شأن و نقشی، علاوه بر مسئولان اداره‌ی امور جامعه و تمامی تأثیرگذاران در مسائل سیاسی اجتماعی فرهنگی، وظایف مهمی نیز بر عهده‌ی خود زنان است، رئوس این وظایف بدین مقرر است.

انس با قرآن و اثر آن در تربیت فرزند و جامعه
«اگر زن ها با قرآن مأنوس بشوند، خیلی از مشکلات جامعه حل خواهد شد؛ چون انسان های نسل بعد در دامن زن پرورش پیدا می کند و زن آشنای با قرآن و مأنوس با قرآن و متفاهم با مفاهیم قرآن، خیلی می تواند در تربیت فرزند تأثیراتی داشته باشد و امیدواریم ان شاءالله به برکت این حرکت عظیم شماها، فردای جامعه ی ما بمراتب از امروز قرآنی تر باشد.» (بیانات در دیدار تعدادی از بانوان قرآن پژوه کشور، ۱۳۸۸/۷/۲۸)

لزوم بازنویسی، بازگویی و بازنگری نظر اسلام درباره‌ی ارزش و کرامت زن
«[زن] شمع جمع افراد خانواده است؛ مایه ی انس و سکینه و آرامش است… بدین سبب حقیقتاً باید در حوزه ی ارزش و کرامت زن در نظر اسلام، بازنویسی و بازگویی و بازنگری کرد.» (بیانات در سالروز ولادت حضرت فاطمه زهرا (س)، ۱۳۸۴/۵/۵)

ترویج لزوم رشد معنوی و اخلاقی زنان خودسازی معنوی
«چند نکته ی اساسی را که باید مورد توجّه باشد، عرض می کنم: اوّلاً فکر رشد زنان از نظر معنوی و اخلاقی، بایستی یک فکر رایج در بین خود زنان باشد.» (بیانات در همایش بزرگ بانوان در ورزشگاه آزادی به مناسبت جشن میلاد کوثر، ۱۳۷۶/۷/۳۰)

اصلاح قوانین بر طبق حقوق زن و مرد
«جامعه، هم قانونا و هم از نظر اخلاقی، باید با کسانی که تعدّی به زن را حقّ خودشان می دانند، برخورد سخت بکند؛ قانون هم باید در این حوزه مجازات های سختی پیش بینی نماید.... امّا به هر حال هر گونه ستم و هر گونه تعدّی جسمانی ای نسبت به زن، باید با برخورد بسیار سختی مواجه شود، تا در این حوزه جامعه ی اسلامی ما به آن سطحی که اسلام خواسته است، برسد… برخی از قوانین در برخورد با زن و با مرد احتیاج به اصلاح دارد. باید کسانی که اهل این کارها هستند، بررسی نمایند و آن قوانین را درست کنند.» (بیانات در همایش بزرگ بانوان در ورزشگاه آزادی به مناسبت جشن میلاد کوثر، ۱۳۷۶/۷/۳۰)

تأمین پشتوانه های قانونی و تضمین های قانونی و اجرائی برای تحقق نظر اسلام درباب خانواده
«نظر اسلام در باب خانواده و جایگاه زن در خانواده، نظر خیلی دوشنی است… ولی در عین حال تحقّق خواسته ی اسلام در خانواده، یک امری است که با این بیانات تمام نمی گردد، حل نمی شود؛ احتیاج به پشتوانه ی قانونی، پشتوانه ی اجرائی و ضمانت اجرائی دارد؛ و این کار باید انجام بگیرد… البته این جور نیست که ما فکر نماییم غربی ها در این حوزه از ما جلو هستند؛ ابداً. بنده آمارهای زیادی دارم، … ما به آنها که نگاه نمی نماییم، آنها که الگوی ما نیستند. ما در محیط خانواده کمبودهای زیادی داریم؛ احتیاج دارد به پشتوانه ی قانونی، به تضمین قانونی، به تضمین اجرایی؛ و این باید تحقّق پیدا کند. این مسئله همچون ی عرصه ها و میدان هایی است که در داخل کشور در این حوزه کم کار شده و باید کار شود.» (بیانات در دیدار بانوان نخبه، ۱۳۹۰/۳/۱)

الگو قراردادن عناصر معرفتی و اخلاقی و معنوی و سیاسی اجتماعی در وجود حضرت زهرا (س) برای رفع لطمه های موجود
«شما ببینید امروز نسل جوان شما چه دخترهاتان، چه پسرهاتان و جامعه ی شما از خلأ کدام معرفت رنج می برند و لطمه می بینند؛ از کمبود کدام عنصر سازنده ی اخلاقی رنج می برند، آن عنصر اخلاقی را در وجود فاطمه ی زهرا (سلام الله علیها) و در فضائل آن بزرگوار و این وجودهای مقدّس پیدا کنید و به زبان شعر که زبان هنر آنرا القا و بیان کنید. ببینید ما در زندگی سیاسی و اجتماعی مان به کدام درس دوده احتیاج داریم، آنرا از زندگی این بزرگواران و این بزرگوار به ویژه استخراج کنید و با زبان شعر بیان کنید؛ این ها لازم و مهمست.» (بیانات در دیدار مدّاخان به مناسبت میلاد حضرت فاطمه (س)، ۱۳۸۳/۵/۱۷)

تهذیب و اصلاح اخلاق مردان برای جلوگیری از بی عدالتی در خانواده
«البته این را من بارها گفته ام، الان هم می گویم؛ در جوامع ما هم یعنی جوامع اسلامی و جامعه ی ایرانیِ خود ما متأسّفانه مثل جوامع غربی یک بی عدالتی در ارتباطات خانوادگی زن و مرد وجود داشته؛ عمده هم مربوط به داخل خانواده است؛ این باید جلویش گرفته شود. یک مقداری با نصیحت امکان پذیر است؛ … با تهذیب و اخلاق مردان هم امکان پذیر است.» (بیانات در دیدار گروه کثیری از بانوان نخبه در آستانه ی سالروز میلاد حضرت زهرا (س)، ۱۳۸۶/۴/۱)

استفاده‌ی خردمندانه عقلایی از تجربیات دیگران و نفی تقلید جاهلانه از دیگران
«برای ما، روش را احکام اسلام معیّن می کند. هر روش خردمندانه ی عقلایی را هم اسلام می پسندد و قبول دارد. اگر تجربه ای در جایی باشد، مورد قبول است؛ امّا تقلید نه. استفاده ی خردمندانه از تجربیّات دیگران درست؛ امّا تقلید، غلط. پس امروز کسانی که برای حقوق زن و برای رشد و شکوفایی استعدادهای زنان در کشور ما تلاش می کنند که البته هم باید این تلاش انجام بگیرد باید بدانند چه هدفی را دنبال می کنند و چه شعارهایی را باید مطرح نمایند.» (بیانات در همایش بزرگ بانوان در ورزشگاه آزادی به مناسبت جشن میلاد کوثر، ۱۳۷۶/۷/۳۰)

کسب علم و تخصص در رشته های مختلف و آگاهی و کسب معلومات و معارف
«خانم ها موظّفند که انواع و اقسام رشته های تخصّصی پزشکی مثل قلب و داخلی و اعصاب و… را دنبال کنند. این، فریضه است. امروز این تکلیف برای زن ها، بیش تر از مردهاست؛ بااینکه در جامعه ی ما، آموزش رشته های مختلف علوم که برای ساختن این جامعه لازم می باشد، برای همه فریضه است. آن کسانی که بتوانند، حقیقتاً امروز از آن روزهایی است که کسب علم فریضه ی شرعی است؛ علاوه بر اینکه فریضه ی اجتماعی هم است.» (بیانات در دیدار با گروهی از بانوان پزشک سراسر کشور، ۱۳۶۸/۱۰/۲۶)

بخش سوم: معرفی شش الگوی برگزیده توسط مکتب اسلام
اختتام بخش این قسمت، توجه به قرآن کریم و معارف اسلامی در معرفی الگوهایی برای جامعه‌ی اسلامی بطور اعم و برای زنان بطور اخص می باشد.

در مجموعه‌ی بیانات معظّم له شش الگوی برجسته برای بانوان معرفی شده اند؛ یعنی حضرت خدیجه (س)، حضرت فاطمه‌ی زهرا (س)، حضرت زینب (س)، حضرت سکینه (س) و دو الگوی قرآنی حضرت مریم (س) و حضرت آسیه.

نکته‌ی قابل توجه در بیانی است که درباره‌ی دو الگوی قرآنی داشته اند. یکی از عبارات ایشان بدین شرح است:
«خدای متعال … دو زن را به عنوان دو نمونه از انسان های برجسته و مؤمن نه از زنان برجسته ذکر می کند. یعنی در صحنه ی انسانیت و تکامل معنوی، خدای متعال وقتی می خواهد نمونه ی ممتازی بیان کند، سخن از پیامبران و مردان بزرگ و شخصیت های علمی و دینی نمی کند؛ بلکه سخن از دو زن به میان می آورد.» (بیانات در اجتماع بانوان خوزستان، ۱۳۷۵/۱۲/۲۰)

«در مورد نگاه اسلام به زن بحث های زیادی شده است، ما هم بارها گفتیم. من مکرّراً عرض کردم که نمونه برای انسان مؤمن و مرضیّ الهی، و انسان کافر و مردود درگاه پروردگار در قرآن، زن مطرح شده؛ این چیز جالبی است.» (بیانات در دیدار با بانوان نخبه، ۱۳۹۰/۳/۱)

«درباره ی مسأله ی زن و مرد، پیام وحی حاوی مسائل مهمّی است؛ برویم ببینیم وحی دراین باره چه می گوید. وحی هم فقط به موعظه کردن بسنده نکرده، بلکه نمونه سازی کرده است. شما ببینید وقتی که خدای متعال می خواهد برای انسان های مؤمن در طول تاریخ نبوت ها در قرآن مثالی بزند، می فرماید «وَضَرَبَ اللَّهُ مَثَلًا لِلَّذِینَ آمَنُوا امْرَأَتَ فِرْعَوْنَ». در زمان موسی، این همه مؤمن بودند، این همه کسانی در راه ایمان تلاش و فداکاری کردند؛ امّا آن نمونه را اسم می آورد. این ناشی از چیست؟ آیا خدای متعال خواسته از زنان جانبداری کند؛ یا نه، مسأله چیز دیگری است؟ مسأله این است که این زن در اوج حرکت معنوی به جایی رسیده که فقط او را می شود مثال زد و لاغیر. حالا این پیش از فاطمه ی زهرا (سلام الله علیها) است؛ این پیش از مریم کبری (سلام الله علیها) است؛ این متعلّق به آن زمان است. زن فرعون، نه پیامبر است، نه پیامبرزاده است، نه همسر پیامبر است، نه در خانواده ی هیچ پیامبری بوده است. تربیت معنوی و رشد بالندگی یک زن، او را به این جا رسانده است.» (بیانات در دیدار با اعضای شورای فرهنگی، اجتماعی زنان، تعدادی از بانوان پزشک متخصص و مسئولان کنگره ی حجاب اسلامی به مناسبت میلاد حضرت زهرا (س)، ۱۳۷۰/۱۰/۴)

حضرت خدیجه (س)
«زن در منطق اسلام و معرفت اسلامی یک الگویی دارد، یک چهارچوبی برای زن معیّن شده است؛ این چهارچوب، یک چهارچوب کامل است. یعنی زنِ اسلامی عبارت است از آن موجودی که دارای ایمان است، دارای عفاف است، متصدّی مهم ترین بخشِ تربیتِ انسان است، اثرگذارِ در اجتماع است، دارای رشد علمی و معنوی است، مدیر کانون بسیار مهمّ خانواده است، مایه ی آرامش جنس مرد است؛ همه ی اینها در کنار خصوصیّات زنانگی، مثل لطافت، مثل رقّت قلب، مثل آمادگیِ دریافتِ انوارِ الهی [است]؛ این الگوی زن مسلمان است؛ همین خصوصیّاتی که پیغمبر اکرم در بیانات متعدّد به مناسبت تمجید از فاطمه ی زهرا (سلام الله علیها) یا خدیجه ی کبرا یا به نحو کلّی درباره ی ی زن بیان کرده؛ این الگوی اسلامی است.» (بیانات در دیدار مداحان دوده علیهم السلام، ۱۳۹۶/۱۲/۱۷)

«تا آفتاب درخشان خدیجه ی کبری علیهاالسلام و فاطمه ی زهرا علیهاالسلام و زینب کبری علیهاالسلام می درخشد، طرح های کهنه و نو «ضدّ زن» به نتیجه نخواهد رسید و هزاران زن کربلایی ما نه فقط خطوط سیاه ستم های ظاهری را در هم شکسته اند، بلکه ستم های مدرن به زن را نیز رسوا و بی آبرو کرده و نشان داده اند که حق کرامت الهی زن، بالاترین حقوق زن است که در جهان به اصطلاح مدرن، هیچ گاه شناخته نشده و امروز وقت شناخته شدن آنست.» (پیام به کنگره ی «هفت هزار زن شهید کشور»، ۱۳۹۱/۱۲/۱۶)

حضرت فاطمه زهرا (س)
«زن امروز دنیا الگو می خواهد. اگر الگوی او زینب و فاطمه ی زهرا باشند، کارش عبارت است از فهم درست، هوشیاری در درک موقعیت ها و انتخاب بهترین کارها؛ ولو با فداکاری و ایستادن پای همه چیز برای انجام تکلیف بزرگی که خدا بر دوش انسان ها گذاشته است، همراه باشد.» (بیانات در دیدار با جمع کثیری از پرستاران به مناسبت میلاد حضرت زینب (س) و روز پرستار، ۱۳۷۰/۸/۲۲)

«فاطمه ی زهرا (علیهاالسّلام) … آن زن نمونه یی که حیاتش با همه ی کوتاهی و عمر وی در عین جوانی، الگویی برای همه ی مردان و زنان غیور و مؤمن و مسلمانان و حتّی مردم غیر مسلمانی که با مقام آن بزرگوار آشنا باشند، است و ما باید از زندگی آن بزرگوار درس بگیریم.» (بیانات در دیدار با هیأت نظارت، بازرسان و ناظران شورای نگهبان و هیأت اجرائی انتخابات میان دوره ای مجلس و خانواده ی شهدا، اسرا، مفقودان و جانبازان استانهای فارس و همدان، ۱۳۶۸/۹/۲۲)

«فاطمه ی زهرا (سلام الله علیها) در قلّه ی بشریت قرار دارد و کسی از او بالاتر نیست و می بینیم که آن بزرگوار به عنوان یک بانوی مسلمان، این فرصت و قدرت را یافت که خودش را به این اوج برساند.» (بیانات در دیدار با گروهی از بانوان پزشک سراسر کشور، ۱۳۶۸/۱۰/۲۶)

«اسلام، فاطمه آن عنصر برجسته و ممتاز ملکوتی را به عنوان نمونه و اسوه ی زن معرفی می کند. آن، زندگی ظاهری و جهاد و مبارزه و دانش و سخنوری و فداکاری و شوهرداری و مادری و همسری و مهاجرت و حضور در همه ی میدان های سیاسی و نظامی و انقلابی و برجستگی همه جانبه ی او که مردهای بزرگ را در مقابلش به خضوع وادار می کرد، این هم مقام معنوی و رکوع و سجود و محراب عبادت و دعا و صحیفه و تضرّع و ذات ملکوتی و درخشندگی عنصر معنوی و همپایه و هم وزن و هم سنگ امیرالمؤمنین و پیامبر بودن اوست. زن، این است. الگوی زنی که اسلام می خواهد بسازد، این است.» (بیانات در دیدار با جمع کثیری از بانوان شهرهای تهران، تبریز، اصفهان، قم، ۱۳۶۸/۱۰/۲۶)

«ما این بزرگوار را خواسته ایم به عنوان الگو میان خودمان مطرح نماییم. یک زن جوان، یک دختر جوان، که زندگی اش، زندگی معمولی؛ لباسش، لباس فقرا؛ کارش در خانه جمع و جور کردن بچه ها و مدیریت خانه و کدبانویی این خانه ی کوچک و دستاس کردن است و آن کوه معرفت و دریای عظیم علم و دانش در وجود اوست. فاطمه ی زهرا (سلام الله علیها) همه ی این فضائل را با هم داراست.» (بیانات در دیدار مدّاحان به مناسبت میلاد حضرت فاطمه (س)، ۱۳۸۳/۵/۱۷)

«زندگی فاطمه ی زهرا (س)، بااینکه کوتاه بود و حدود بیست سال بیش تر طول نکشید؛ امّا این زندگی، از جهت جهاد و مبارزه و تلاش و کار انقلابی و صبر انقلابی و درس و فراگیری و آموزش به این و آن و سخنرانی و دفاع از نبوّت و امامت و نظام اسلامی، دریای پهناوری است از تلاش و مبارزه و کار و در نهاین هم شهادت است. این، زندگی جهادی فاطمه ی زهراست که بسیار عظیم و فوق العاده و حقیقتاً بی نظیر است و یقیناً در ذهن بشر چه امروز و چه آینده یک نقطه ی درخشان و استثنایی است.» (بیانات در دیدار با جمع کثیری از بانوان شهرهای تهران، تبریز، اصفهان، قم …، ۱۳۶۸/۱۰/۲۶)

حضرت زینب (س)
«زینب کبری برای زنان ما در طول تاریخ یک الگوست؛ عقل و متانت، قدرت و شجاعت، شور و احساس عاطفی، صراحت زبان، متانت دل، استواری روح؛ درعین حال، مادرانه، خواهرانه، با همه ی انسان ها برخورد کردن، در محیط خانه شمع محبّت را روشن نگه داشتن، همسر و فرزندان را بر سفره ی محبّت و عاطفه ی خود دور هم جمع کردن؛ اینها خصوصیات زن مسلمان است.» (بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم، ۱۳۸۴/۳/۲۵)

«زینب کبری (سلام الله علیها) یک نمونه ی کامل از زن مسلمان است؛ یعنی الگویی که اسلام برای تربیت زنان، آنرا در مقابل چشم مردم دنیا قرار داده است. زینب کبری دارای شخصیت چند بُعدی است؛ دانا و خبیر و دارای معرفت والا و یک انسان برجسته است که هر کس با آن بزرگوار مواجه می شود، در مقابل عظمت دانایی و روحی و معرفت او احساس خضوع می کند. شاید با اهمیت ترین بُعدی که شخصیت زن اسلامی می تواند آنرا در مقابل چشم همه قرار دهد تأثیری که از اسلام پذیرفته این بُعد است. شخصیت زن اسلامی به برکت ایمان و دل سپردن به رحمت و عظمت الهی، آن چنان سعه و عظمتی پیدا می کند که حوادث بزرگ در مقابل او، حقیر و ناچیز می شود. در زندگی زینب کبری، این بُعد از همه بارزتر و برجسته تر است.» (بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم، ۱۳۸۴/۳/۲۵)

«زینب کبری شور عاطفه ی زنانه را همراه کرده است با عظمت و استقرار و متانت قلب یک انسان مؤمن، و زبان صریح و روشن یک مجاهد فی سبیل الله، و زلال معرفتی که از زبان او بیرون می تراود و شنوندگان و حاضران را مبهوت می کند.» (بیانات در دیدار اقشار مختلف مردم، ۱۳۸۴/۳/۲۵)

حضرت مریم (س)
«زنِ دیگر، مریم مادر عیسی و دختر عمران است… وقتی خدای متعال می خواهد دو انسان را از مجموع همه ی انسان ها انتخاب نماید و به عنوان مثل و نمونه، آنها را ارائه کند، دو زن را انتخاب می کند؛ نه دو مرد را و نه یک زن را. در این کار، رازهایی است.» (بیانات در اجتماع بانوان خوزستان، ۱۳۷۵/۱۲/۲۰)

حضرت آسیه
«خدای متعال در این دو جا، دو زن را به عنوان دو نمونه از انسان های برجسته و مؤمن نه از زنان برجسته ذکر می کند. یعنی در صحنه ی انسانیت و تکامل معنوی، خدای متعال وقتی می خواهد نمونه ی ممتازی بیان کند، سخن از پیامبران و مردان بزرگ و شخصیت های علمی و دینی نمی کند؛ بلکه سخن از دو زن به میان می آورد که یکی از آن دو زن، زن فرعون است.» (بیانات در اجتماع بانوان خوزستان، ۱۳۷۵/۱۲/۲۰)

حضرت سکینه (س)
«همان "سکینه ی"یی که شما اسمش را در کربلا شنیده اید، و دختر امام و برادرزاده و شاگرد زینب است کسانی که اهل تحقیق و کتاب اند، نگاه کنند او یکی از مشعل های معرفت عربی در همه ی تاریخ اسلام تا امروز است. کسانی که حتّی زینب و پدر زینب و پدر سکینه را قبول نداشتند و ندارند، اعتراف می کنند که سکینه (علیهاالسلام) یک مشعل معرفت و دانش است.» (بیانات در دیدار با جمع کثیری از پرستاران به مناسبت میلاد حضرت زینب (س) و روز پرستار، ۱۳۷۰/۸/۲۲)

بخش چهارم: ابعاد و جلوه های فرهنگ غرب در نگاه به زن و شأن او
باتوجه به گفته‌ی مشهور تعرف الاشیاء باضدادها، درخشش و علّو دیدگاه اسلام درباره‌ی زن، زمانی روشن تر می شود که دیدگاه غرب که باوجود تبلیغات ظاهری فراوان نشان دهنده‌ی انحطاط فکری و اخلاقی و حقوقی دیدگاه مادی درباره‌ی زنان می باشد نیز طرح شود. حضرت آیت الله خامنه ای دیدگاه غرب درباره‌ی زن و حقوق و شأن او را در ده عنوان به شرح زیر بیان کرده اند.

موجود درجه دوم دانستن زن
«فرهنگ غربی را از این شعارها نمی گردد فهمید. فرهنگ غربی را باید در ادبیّات غربی جستجو کرد. کسانی که با ادبیّات اروپایی، با شعر اروپایی، با رمان و داستان و نمایشنامه های اروپایی آشنا هستند، می دانند که در چشم فرهنگ اروپایی، از دوران قرون وسطی و پس از آن تا اواسط قرن فعلی، زن موجود درجه ی دوم بوده است! هر چه بر خلاف این ادّعا کنند، خلاف می گویند.» (بیانات در همایش بزرگ بانوان در ورزشگاه آزادی به مناسبت جشن میلاد کوثر، ۱۳۷۶/۷/۳۰)

هویت تبعی زن در خانواده
«در فرهنگ اروپایی، وقتی زن با همه ی موجودی و املاک خود ازدواج می کرد و به خانه شوهر می رفت، نه فقط جسم وی در اختیار شوهر قرار می گرفت، بلکه تمام اموال و املاک و دارایی های وی هم که از پدر و خانواده اش به او رسیده بود، متعلّق به شوهر می شد! این حقیقتی است که غربی ها نمی توانند آنرا انکار کنند.» (بیانات در همایش بزرگ بانوان در ورزشگاه آزادی به مناسبت جشن میلاد کوثر، ۱۳۷۶/۷/۳۰)

استفاده از زن برای امور مادی
«پایه ی تمدّن امروز اروپایی، همان فرهنگ رومی است. یعنی امروز آنچه که بر سر تا پای فرهنگ اروپایی و غربی و به تبع آنها فرهنگ امریکایی و خرده ریزهای غرب حاکم است، همان اصول و خطوطی است که در امپراتوری روم وجود داشته؛ همان هاست که امروز ملاک و معیار است. آن زمان هم زنان را به بالاترین مقام می رساندند، احترامشان می کردند و به آرایش ها و زیورها تزیینشان می کردند؛ امّا برای چه؟ برای اشباع یکی از خاکی ترین و مادّی ترین خصلت های بشری در مرد! این، چه قدر توهین و چه قدر تحقیر نسبت به انسان و نسبت به جنس زن است!» (دیدار با شورای فرهنگی، اجتماعی زنان، بانوان پزشک متخصص و مسئولان کنگره ی حجاب اسلامی در میلاد حضرت زهرا (س)، ۱۳۷۰/۱۰/۴)

استفاده از زن برای تبلیغ سبک غربی در مد و آرایش و مصرف
«آنها با چه چیزِ زن مسلمان، بیشتر دشمنند؟ باحجاب او… چون فرهنگ آنها این را قبول ندارد. اروپایی ها این جور هستند؛ آنها می گویند هرچه ما فهمیده ایم، دنیا باید از ما تقلید کند! مایلند که جاهلیّت خودشان را بر معرفت عالم غلبه بدهند. آنها می خواهند زن به سبک اروپایی - که عبارت است از سبک مُد و مصرف و آرایش در انظار عموم - و ملعبه قرار دادن مسائل جنسی بین دو جنس و این چیزها را در جامعه به وسیله ی زنان رواج بدهند.» (بیانات در دیدار با جمع کثیری از پرستاران به مناسبت میلاد حضرت زینب (س) و روز پرستار، ۱۳۷۰/۸/۲۲)

آزادی جنسی را به عنوان رکن تمدن دانستن و ظلم به زنان از این طریق
«نقطه ی مقابل این، درست همان فرهنگ رومی حاکم بر امروز اروپاست. آنها با همه چیز کنار می آیند، جز با دو، سه چیز؛ یکی از آنها - و شاید مهم ترینش - حفظ این حالت حفاظ منضبط میان دو جنس زن و مرد است؛ یعنی خویشتنداری در مقابل چیزی که به آن آزادی جنسی گفته می شود. در مقابل این، بشدّت سرسختند؛ هر کار دیگری بکنند، مهم نیست. از نظر آنها کسی مرتجع است که روی این مسأله تکیه بکند. اگر در کشوری، زنان با یک حدودی از مردان مجزا شدند، این می شود خلاف تمدن! راست هم می گویند؛ تمدن آنها که بر ویرانه های همان تمدن رومی بنا شده، چیزی جز این نیست؛ اما این از نظر ارزشی غلط است؛ عکسش درست است.» (بیانات در دیدار با اعضای شورای فرهنگی، اجتماعی زنان، تعدادی از بانوان پزشک متخصص و مسئولان کنگره حجاب اسلامی به مناسبت میلاد حضرت زهرا (س)، ۱۳۷۰/۱۰/۴)

«الان هم با جدیت عرض می کنم که در قضیه ی زن، آن که باید جواب بدهد، آن که گریبانش گیر هست، غرب است، نه اسلام، نه جمهوری اسلامی. آنهائی که مرزهای دو جنس را بکلّی از بین بردند، آزادی جنسی را در عمل، در زبان، در تبلیغات، حتّی در فلسفه ترویج کردند، باید پاسخ بدهند. نتیجه این شد که باتوجه به خوی تجاوزگری طبیعی و قوّت طبیعیای که مرد نسبت به زن دارد، زن مظلوم واقع بشود و نسبت به زن حق کشی انجام بگیرد.» (بیانات در دیدار دانشجویان دانشگاه های استان یزد، ۱۳۸۶/۱۰/۱۳)

نگاه ابزاری به زن
«همیشه به شکل غلطی در نظام های طاغوتی به زن نگاه شده؛ امروز در غرب هم همین جور است. حالا عده ای از زنان مثل بسیاری از مردان در همین نظام های غربی شخصیت های برجسته و محترم و پاکیزه ای ممکنست در بیایند، لیکن نگاه عمومی به زن که در فرهنگ غربی نهادینه شده، نگاه غلطی است؛ نگاه ابزاری است، نگاه اهانت آمیز است.» (بیانات در دیدار تعدادی از بانوان قرآن پژوه کشور، ۱۳۸۸/۷/۲۸)

«بانوان گرامی؛ به ویژه زنان جوان که می خواهند در این حوزه ها فکر بیندیشند، درست توجّه کنند. نکته مهم این است که حتّی وقتی در اروپا برای زن حقّ مالکیت معیّن شد - طبق بررسی موشکافانه جامعه شناسان خودِ اروپا - به خاطر این بود که کارخانه ها که تازه بساط فناوری مدرن و صنعت در غرب را گسترده بودند، احتیاج به کارگر داشتند؛ اما کارگر کم بود و احتیاج به کارگرِ زیاد احساس می شد. پس برای اینکه زنان را به کارخانجات بکشانند و از نیروی کارشان استفاده نمایند - که البته مزد کمتری هم همیشه به زنان می دادند - اعلان شد که زن دارای حقّ مالکیت است! در اوایل قرن بیستم بود که اروپاییان حقّ مالکیت را به زن دادند. این، آن نگرش افراطی و غلط و ظالمانه نسبت به زن در غرب و در اروپاست.» (بیانات در همایش بزرگ بانوان در ورزشگاه آزادی به مناسبت جشن میلاد کوثر، ۱۳۷۶/۷/۳۰)

خشونت نسبت به زنان از نظر جسمی و روحی
«آزار زنان، فشارهای مختلف جسمانی و آزارهای روحی بر زنان در غرب، آمارهایی که الآن دارند می دهند، بمراتب از کشور خود ما و از جاهایی که ما اطلاع داریم، بیش تر است.» (بیانات در دیدار گروه کثیری از بانوان نخبه در آستانه ی سالروز میلاد حضرت زهرا (س)، ۱۳۸۶/۴/۱۳)

«آمار مال یک هفته قبل است - که یک سوم زن های دنیا از دست مردها کتک می خورند! به نظر من اشک انسان در می آید؛ این گریه آور است. و این بیشتر در کشورهای صنعتی است؛ در کشورهای فرنگی است و ناشی از همان خشونت های جنسی و مطالبات خشن جنسی است که مرد از زن دارد. این هوچیگری های آنها در مورد زن است؛ آن وقت راجع به زن بحث می کنند: شما حجاب را الزامی کردید. خود آنها بی حجابی را الزامی می کنند، دختر دانشجو را به دانشگاه راه نمی دهند، به خاطر این که روسری دارد، آن وقت به ما می گویند چرا شما حجاب را الزامی کردید! این در راستای کرامت زن است، آن در راستای پرده دری و بی احترامی به زن است. و از این قبیل مواردی هست که اینها هوچیگری های غرب است.» (بیانات در دیدار دانشجویان استان یزد، ۱۳۸۶/۱۰/۱۳)

تجارت و قاچاق زنان
«امروز در دنیا برپایه گزارشی که داده شده است - که این گزارش به نظرم گزارش سازمان ملل است؛ گزارش یک مرکز رسمی است - سریع الرشدترین تجارت های دنیا، تجارت زنان و قاچاق زنان است. بدترین کشورها هم در این حوزه، چند کشورند؛ همچون رژیم صهیونیستی است. زنان و دختران را با عنوان پیدا کردن کار و عنوان ازدواج و این حرف ها، از کشورهای فقیر، از آمریکای لاتین، از برخی کشورهای آسیا، از برخی کشورهای فقیر اروپا جمع می کنند و می برند آنها را در وضعیت بسیار سختی تحویل مراکزی می دهند که انسان از تصور آنها و نام آنها تنش می لرزد.» (بیانات در دیدار با بانوان نخبه، ۱۳۹۰/۳/۱)

تحقیر زنان
«بروید به جوامع امریکایی نگاه کنید! خواهید دید که در آن جا زن تحقیر می شود. زنِ خانواده، از جانب شوهر تحقیر می شود. مادرِ خانواده، از جانب فرزندان تحقیر می شود. حقّ مادری، به این شکلی که در مراکز اسلامی هست، در آن جا معنا ندارد.» (بیانات در دیدار گروهی از پرستاران، ۱۳۷۳/۷/۲۰)

«دنیای فاسد غرب خواستند بروز زن را، شخصیت زن را در روش های غلط و انحرافی که همراه با تحقیر جنس زن است، به زور به ذهن دنیا فرو کنند: زن به جهت اینکه شخصیت خودش را نشان بدهد، بایستی برای مردان چشم نواز باشد. این شد شخصیت برای یک زن!؟ بایستی حجاب و عفاف را کنار بگذارد، جلوه گری کند تا مردها خوششان بیاید. این تعظیم زن است یا تحقیر زن؟ این غرب مستِ دیوانه ی از همه جا بی خبر، تحت تأثیر دست های صهیونیستی، این را به عنوان تجلیل از زن عَلم کرد؛ یک عدّه هم باور کردند.» (بیانات در دیدار گروه کثیری از پرستاران نمونه کشور در سالروز میلاد حضرت زینب (س)، ۱۳۸۹/۲/۱)

عدم توانایی شعارهای غربی در آزادی و احترام به حقوق زن
«شعارها و بافته های ذهنی غربی ها در مورد زن، هیچ نتوانسته جلوی ظلمی را که در خانواده و بیرون خانواده در طول تاریخ به زن ها می شده که هنوز هم می شود بگیرد.» (بیانات در دیدار گروه کثیری از بانوان نخبه در آستانه ی سالروز میلاد حضرت زهرا (س)، ۱۳۸۶/۴/۱۳)

«این غربی هایی که می بینید این قدر جنجال می کنند و سر مسأله زن این قدر بازی در می آورند، همین جا گرفتارند. می گویند: ما احترام زن را نگه می داریم. بله، احترام زن را در مجالس رسمی و توی فروشگاه ها و خیابان ها نگه می دارند؛ آن هم به مفهوم تلذّذ از او، امّا در خانواده هم شوهر با زنش همچنین است؟ چه قدر زن آزاری، چه قدر کتک زدنِ زن ها به دست مردها، چه قدر فاجعه آفرینی در داخل خانه، قُلدر مآبی و…» (بیانات در انشای خطبه ی عقد، ۱۳۷۹/۶/۲۸)

بخش پنجم: وظایف خطیر زنان در مقابله با فرهنگ غرب

رهبر معظّم انقلاب اسلامی باتوجه به ده محور فوق، ده وظیفه را برای زنان مسلمان انقلابی برشمرده اند و فعال شدن بانوان در این موضوعات را انتظار دارند.

مسئولیت مهم و درجه‌ی اول بانوان در شناسایی شأن اسلامی زن و دفاع از آن
«خواهران عزیز و دختران من! اعتقادم این است که اگر در قسمتی از جامعه ی اسلامی -چه در ایران و چه در بعضی کشورهای دیگر- نسبت به زن مسلمان، کوتاهی هایی صورت می گیرد، قدری تقصیر مردان و قدری هم تقصیر خودِ بانوان است؛ چون آن کسی که باید شأن اسلامی زن را بشناسد و از آن دفاع کند، در درجه ی اوّل خودِ بانوان هستند. باید بدانند که خدا و قرآن و اسلام، درباره ی ی آنها چه قضاوتی دارد، از آنها چه می خواهد، مسؤولیت آنها را چه چیزی معیّن می کند و از آنچه که اسلام فرموده و خواسته، دفاع کنند و بخواهند. اگر نخواهند، کسانی که به هیچ ارزشی پایبند نیستند، به خود اجازه خواهند داد که به زن ستم کنند.» (بیانات در اجتماع بانوان خوزستان، ۱۳۷۵/۱۲/۲۰)

عدم تسلیم در مقابل اغوای فرهنگ غرب در موضوع نگاه ابزاری به زن
«… زن ایرانی و زن مسلمان، به مجاهدت خود برای رها شدن از دام های پرداخته و در راه نهاده ی فرهنگ تباهگر غرب، با اراده ای راسخ ادامه دهد و به هیچ رو تسلیم اغوای آنان [غربی ها] که زن را ابزاری برای پیشبرد سیاست های ویرانگر و اسارت بار خواسته اند، نشود. ظرافتی هوشمندانه لازم است که میان تشخّص و منزلت علمی و فرهنگی و اجتماعی و هنری و سیاسی زن، با تنزّل و انحطاط او تا سطح وسیله و ابزاری برای مقاصد سیاسی و شخصی فرق گذاشته شود و این یک، با آنچه مطلوب و محبوب هر انسان آزاده و آگاه است، مشتبه نگردد.» (پیام به سمینار بررسی شخصیت زن از دیدگاه امام خمینی (قدّس سره)، ۱۳۶۸/۸/۳)

انتقال و تفهیم پیام عملی زنان ایران به جامعه‌ی بانوان دنیا درباب عدم تلازم تحصیل با رعایت موازین اخلاقی
«من می خواهم بگویم شما خانم ها یک پیامی برای دنیا دارید؛ این پیام را دقیق کنید، مسجّل کنید و بدهید به دنیا. پیام، فقط هم پیام زبانی و شفاهی و کتبی نیست؛ بلکه بیشتر پیام عملی است. زن های ایران، به ویژه آن کسانی که در رشته های گوناگونِ دانش توانسته اند در چهارچوب اسلام و احکام اسلامی و مهم تر از همه مسئله ی حجاب حرکت بکنند، بایستی به زنان دنیا، به دخترهای دنیا، به دانشجویان زن دنیا عملاً تفهیم کنند که علم به مفهوم بی بندوباری نیست و لازمه ی تحصیل علم، بی قیدی نسبت به موازین اخلاقی در مورد معاشرت زن و مرد نیست؛ بلکه می توان با رعایت کامل این موازین، علم را هم تحصیل کرد و به جاهای بالایی رسید؛ و وجود شماها می تواند به عنوان یک نمونه از پیام جهانی اسلام نشان داده بشود.» (بیانات در دیدار با گروهی از بانوان پزشک سراسر کشور، ۱۳۶۸/۱۰/۲۶)

زدودن باورهای فرهنگ غلط غربی در موضوع حجاب و مد و مصرف گرایی
«به نظر من، آن چیزی که امروز مجموعه ی شما و هر مجموعه یی از زنان - که در شکل ها و با هدف های مختلف کار می کنند - برعهده دارند، این است که باور غلطی را که فرهنگ غربی و اروپایی در این دهها سال اخیر در ذهن زن ایرانی وارد کرده است، بزداید. البته باور غلطی هم در گذشته بوده است؛ یعنی گرایش به تعدادی از شکل های غلط مصرف و تجمل، از گذشته هم وجود داشته است. با ورود فرهنگ اروپایی، این مدگرایی و نوگرایی در مصرف، به شکل عجیبی تشدید شد. این، محاسبه شده و پیش بینی شده بود. سردمداران سیاستهای غربی - که غالباً صهیونیست ها و استعمارگران بودند - به قصدی و با نیتی این کار را کردند. این باورهای غلط را باید بزدایید؛ و این نمی گردد، مگر با ارائه ی بحث ها و کارهای اسلامی. اگر این کار بشود، ریشه ی این مشکلاتی که گاهی اوقات مطرح می شود - بدحجابی و رواج فساد و فحشاء و این چیزها - به خودی خود کنده خواهد شد. اینها غالباً معلولند؛ علل، همان باورها و فرهنگ ها هستند که باید روی آنها کار بشود.» (بیانات در دیدار با اعضای شورای فرهنگی، اجتماعی زنان، ۱۳۶۹/۱۰/۱۶)

«من به خانم های مسلمان، به خانم های جوان و به خانم های خانه دار عرض می کنم: سراغ این مصرف گرایی که غرب مثل خوره به جان جوامع دنیا و همچون جوامع کشورهای درحال توسعه و کشورهای رو به پیشرفت و همچون کشور ما انداخته است، نروید. مصرف باید در حدّ لازم باشد، نه در حدّ اسراف.» (بیانات در دیدار گروهی از بانوان به مناسبت فرخنده میلاد حضرت زهرا (س) و روز زن، ۱۳۷۱/۹/۲۵)

اتخاذ موضع فعال نسبت به موضوع زن، حقوق بشر و آزادی و عدم انفعال
«چرا باید کسانی در حوزه ی زن، یا در حوزه ی حقوق بشر، طوری حرف بزنند که گویی ما باید بکوشیم خودمان را با نقطه نظرهای غربی ها نزدیک و آشنا کنیم؟ آنها اشتباه می کنند. آنها باید نقطه نظرهای خودرا به ما نزدیک کنند. آنها باید نسبت به مسأله ی زن و حقوق بشر و آزادی و دموکراسی، نقطه نظرهای غلط و باطل خودشان را تصحیح کنند و با نظرات اسلامی مواجه نمایند؛ نه اینکه عدّه ای از این طرف گرفتار انفعال شوند.» (بیانات در دیدار با خانواده های سرداران شهید استان تهران، ۱۳۷۶/۲/۱۷)

لزوم به چالش کشیدن غرب درباره‌ی حقوق زن و حفظ کرامت او
«امروز جهان غرب است که باید به لحاظ نظری و عملی در این موضوعات به چالش کشیده شود و در مقابل افکار عمومی جهان پاسخگو باشد. جهان غرب باید درباره ی ی کشتار کودکان خردسال در فلسطین، درباره ی ی حقوق زن و حفظ کرامت او، درباره ی ی حق ملت ها در تعیین سرنوشت خود، درباره ی حق ملت ها در بهره گیری از ثروت های خود و حتّی درباره ی ی آزادی شهروندان خود پاسخگو باشد.» (پیام به کنگره عظیم حج، ۱۳۸۲/۱۱/۸)

ایستادگی مجدّانه در مقابل منطق هوچیگرانه‌ی غرب در تحقیر زن
«باید جایگاه زن را تعریف کرد و در مقابل منطق هوچیگرانه ی غربی به جِد ایستاد… آنها هستند که دارند به زن ظلم می کنند، زن را تحقیر می کنند، جایگاه زن را پایین می آورند؛ به اسم آزادی، به اسم اشتغال، به اسم مسئولیت دادن، آنها را مورد فشارهای روحی، روانی، عاطفی و اهانت شخصیتی و شأنی قرار می دهند؛ آنها باید جواب بدهند. جمهوری اسلامی در این حوزه یک مسئولیتی دارد. جمهوری اسلامی در مسئله ی زن باید بطور صریح و بدون هیچ مجامله، حرف خودش را که عمدتا اعتراض به نگاه غربی و این نامعادله ی ظالمانه ی غربی است بگوید. با این نگاه، آن وقت مسئله ی حجاب، مسئله ی نوع ارتباط زن و مرد، هم معنا پیدا می کند.» (بیانات در دیدار با بانوان نخبه، ۱۳۹۰/۳/۱۰)

روحیه‌ی تهاجمی در مقابله با زورگویان بین المللی در موضوعات مختلف ازجمله حجاب
«روحیّه ی تهاجم در مقابله ی با زورگویان بین المللی. یک وقت هست که زورگویان بین المللی می آیند و می گویند که آقا شما فلان کار را کرده اید و ما رفع و رجوع می نماییم و نه والله، نه بالله…؛ ولی یک وقت هست که تهاجمش، تهاجم زورگویانه است؛ بهترین دفاع در چنین مواقعی هجوم است. زورگویان بین المللی، نقاط ضعف زیادی دارند: … خب، نقاط ضعفشان، با حالت تهاجمی و با حالت طلبکاری، گفته و بیان بشود… در قضیّه ی زن مدّعی هستیم؛ در قضیّه ی حقوق بشر مدّعی هستیم؛ در قضایای حقوق اساسی انسان ها مدّعی هستیم. ما مدّعی این ها هستیم؛ ما در مقام پاسخگویی نیستیم. چرا باید سوال بکنند تا کسی مجبور باشد پاسخ بدهد؟ آنها بی جا می کنند سوال و ادعا می کنند. این روحیّه، روحیّه ی خوبی است؛ روحیّه ی انقلاب این است؛ این است که حقیقت را روشن و درخشان می کند.» (بیانات در دیدار رییس جمهور و اعضای هیئت دولت، ۱۳۸۷/۶/۲)

طلبکاری از غرب در موضوع زن
«ما از دنیای غرب که آمدند زن بشری را در طول دوره های گذشته تا امروز این قدر مورد تحقیر قرار دادند، طلبکاریم. شما ببینید در اروپا و در کشورهای غربی، تا اندکی پیش زنان حقوق مالی مستقلی نداشتند. من یک وقت بدقت آمارش را استخراج کردم و در صحبتی ظاهراً در نماز جمعه ی چهار، پنج سال قبل از این بود آنرا مطرح کردم.» (بیانات در دیدار با اعضای شورای فرهنگی، اجتماعی بانوان، تعدادی از بانوان پزشک متخصص، و مسؤولان نخستین کنگره ی حجاب اسلامی، به مناسبت میلاد حضرت فاطمه ی زهرا (س)، ۱۳۷۰/۱۰/۴)

درک کامل و دقیق دیدگاه اسلام در موضوع زن و تصحیح و تصحیح نظرات باطل فرهنگ غربی در این خصوص
«وقتی که به صحنه ی تفکّرات عالم نگاه می کنم و بینش اسلام را مشاهده می نمایم، بروشنی درمی یابم که جامعه ی بشری هنگامی خواهد توانست نسبت به مسأله ی زن و رابطه ی زن و مرد، سلامت و کمال مطلوب خودرا پیدا بکند که دیدگاه های اسلام را بدون کم و زیاد و بدون افراط و تفریط درک کند و کوشش نماید آنها را ارائه نماید. این، ادعای ما نسبت به مسأله ی زن در عالم است. ما آن چیزی را که در تمدّن های مادّی امروز نسبت به زن عمل می شود و وجود دارد، به هیچ وجه قبول نداریم و ان را به صرفه و صلاح زن و کل جامعه نمی شماریم.» (بیانات در دیدار با گروهی از بانوان پزشک سراسر کشور، ۱۳۶۸/۱۰/۲۶)

آنچه در متن و مشروح مقاله‌ی حاضر آمده نشان دهنده‌ی شأن والا و کرامت ذاتی و مسئولیت آفرین زن در مکتب اسلام است. توجه و عمل به این مسئولیت ها سبب ظهور زنان بسیاری در عصر انقلاب اسلامی گردید که در دو مقاله‌ی «حدیث زینبی مادران ایرانی» و «به احترام حماسه‌ی مهربانوانِ سرزمین و دین و آئین» از نمونه های گوناگون این گروه یاد شده است.

خانم کونیکو یامامورا در مرداد سال ۱۳۹۱ نامه ای با دستخط خود خطاب به رهبر انقلاب اسلامی نگاشته و در آن خودرا قطره ای در دریای خروشان نهضت اسلامی می خواند و بعد از ذکر تلاش خود در جهاد فرهنگی و تقدیم فرزند شهیدش محمد به قافله‌ی شهدای دفاع مقدس و افتخار حضور خود در اردوهای دانشجویی، کاروان جانبازان شیمیایی و راهیان نور و مجمع جهانی اهل بیت، هدف تمام کوشش های خودرا اثبات خادمی برای نهضت امام خمینی (ره) برمی شمارد و سپس به بیان دیدگاه ها و طرح ها و امیدهای خود برای جاری ساختن امواج بیداری عقول در جهان و تا شرقی ترین کرانه‌ی دنیا می پردازد.

با خواندن این نامه، هر خواننده ای به این باور می رسد که این متن نوشته‌ی یکی از شخصیت های فرهنگی باسابقه در حوزه‌ی بیداری اسلامی است که دغدغه ای جز صدور انقلاب اسلامی و گسترش فرهنگ ناب شیعی ندارد و تنها راه بیداری اسلامی را جهادی فرهنگی می داند.

مروری بر زندگی پر فراز و نشیب مرحومه کونیکو یامامورا در طول حیات بیش از هشت دهه و حضور در صحنه ها و عرصه های گوناگون معرفتی و مجاهدتی و انسان دوستانه و حق طلبانه و دغدغه‌ی ترویج فرهنگ نورانی مکتب اسلام و تعالیم قرآن کریم و ازجمله افتخار شهادت فرزند دلبندش در جبهه های حق در مقابل باطل، این مادر شهید را به مقامی می رساند که حضرت آیت الله خامنه ای، نشان دادن ابعاد زندگی مجاهدانه‌ی این مهربانو و خانواده‌ی جلیل القدر او را آبروبخشی به خانواده اسلام می دانند. سلام و صلوات و رحمت الهی بر او و همسر و فرزند شهیدش و خانواده‌ی گرامی اش

1401/06/20
10:03:13
0.0 / 5
395
تگهای خبر: بازی , پزشك , خانواده , خواهر
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان