نتایج یك پژوهش دانشگاهی،

تنوع در رژیم غذایی خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را كم می كند

تنوع در رژیم غذایی خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را كم می كند

به گزارش خاتون یار نتایج یك مطالعه نشان داد كه وجود تنوع در رژیم غذایی و مصرف میوه و لبنیات خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را می كاهد.


به گزارش خاتون یار به نقل از ایسنا، دكتر سید حسین داودی، عضو مركز تحقیقات سرطان دانشگاه شهید بهشتی و همكارانش با انجام مطالعه ای بر روی نزدیك به ۳۰۰ نفر، ارتباط تنوع رژیمی و خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را مورد بررسی قرار دادند. این پژوهشگران دریافتند كه تنوع رژیم غذایی با كاهش خطر مبتلا شدن به این سرطان همراه می باشد. همینطور تنوع بیشتر در مصرف زیر گروه های گروه میوه ها و شیر و لبنیات خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را می كاهد.
سرطان پستان، رشد خارج از كنترل سلول ها در بافت پستان است كه این رشد غیرطبیعی، امكان دارد در غدد تولید كننده شیر یا مجاری آنها باشد. این بیماری مختص زنان نیست و مردان هم امكان دارد به آن مبتلا شوند. اما میزان مبتلا شدن به آن در زنان بیشتر از مردان است. بعد از جنسیت، افزایش سن هم بعنوان یكی دیگر از مهم ترین عوامل خطر شناخته شده است.
سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان است. زنان ایرانی مبتلا به سرطان پستان، به صورت متوسط حداقل ۱۰ سال جوان تر از زنان مبتلا به این سرطان در كشورهای توسعه یافته هستند. در ایران سالانه بیشتر از ۸۵ هزار مورد جدید از این بیماری تشخیص داده می شود و ۱۴۰۰ نفر به علت مبتلا شدن به سرطان پستان فوت می كنند. هم اكنون حدود۴۰ هزار نفر با این بیماری در كشور زندگی می كنند.
حدود ۵ تا ۱۰ درصد موارد سرطان پستان در زنان، به علت بروز جهش در ژن های مستعدكننده سرطان پستان (BRCA۱ و BRCA۲) است. چاقی و اضافه وزن، تغذیه، عدم فعالیت فیزیكی، مصرف الكل، تنباكو، داروهای جلوگیری از حاملگی خوراكی و مصرف هورمون بعد از یائسگی از دیگر عواملی هستند كه خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را می افزایند.
بر مبنای مطالعات، تصور می گردد كه میوه ها و سبزی ها؛ به علت داشتن تركیبات آنتی اكسیدان زیاد و همینطور مصرف لبنیات كم چرب؛ به علت وجود كلسیم و ویتامین D خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را كم می كنند درحالی كه غلات تصفیه شده (مثل برنج سفید، آرد سفید و...) و هم مصرف گوشت های قرمز و فرآوری شده (مثل سوسیس و كالباس) با خطر مبتلا شدن به سرطان پستان مرتبط هستند.
«امتیاز تنوع رژیمی» شاخصی است كه در هرم غذایی به تنوع بین گروه ها و درون گروه های غذایی تمركز دارد. این شاخص كیفیت رژیم و كافی بودن بعضی از مواد مغذی را تعیین می كند. بر مبنای مطالعات، رژیمی امتیاز تنوع بیشتری دارد كه در آن فیبر، ویتامین C و كلسیم بیشتری دریافت شود. این مواد مغذی با بیمارهای قلبی-عروقی، فشار خون و چاقی ارتباط منفی دارند.
رژیم هایی كه متنوع تر هستند و امتیاز تنوع رژیمی بالاتری دارند، بدن را در مقابل بیماری های مزمن مانند سرطان و سندروم متابولیك محافظت می كنند و سبب افزایش طول عمر و بهبود وضعیت سلامت می شوند. بنابراین دكتر داوودی و همكارانش، این مطالعه را از اردیبهشت تا بهمن ۱۳۹۴ با ۲۹۸ شركت كننده شامل ۱۴۹ مورد سرطان پستان و ۱۴۹ زن به ظاهر سالم در بیمارستان شهدا، تهران انجام دادند.
در این مطالعه داده های فردی شركت كننده ها مانند قد، وزن، شاخص توده ی بدن (BMI) و میزان فعالیت فیزیكی افراد محاسبه شدند. خوراك مصرفی افراد هم با استفاده از پرسش نامه جمع آوری شد و محققان میزان انرژی دریافتی، امتیاز تنوع رژیمی و خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را برای هر یك از افراد محاسبه كردند.
افراد دو گروه از نظر وزن، قد و نمایه توده بدنی تفاوت معناداری نداشتند، ولی در دریافت روزانه انرژی تفاوت معناداری نشان دادند. بر مبنای یافته های این مطالعه؛ رژیم غذایی با امتیاز تنوع بالاتر با كاهش خطر مبتلا شدن به سرطان پستان همراه می باشد و هم تنوع بیشتر در مصرف میوه ها و همینطور شیر و لبنیات با خطر مبتلا شدن به سرطان پستان را كم می كند.
در این مطالعه ارتباطی بین مصرف سبزیجات و سرطان پستان مشاهده نشد. امكان دارد این مورد به خاطر استفاده از سبزیجات پخته در رژیم غذایی باشد چون كه مصرف سبزیجات به صورت پخته سبب حذف تركیبات مفید و تغییر دسترسی به آنها می گردد.
نتایج این مطالعه در آبان ماه ۱۳۹۷ در مجله دانشكده پزشكی، دانشگاه علوم پزشكی تهران به چاپ رسیده است.



5.0 از 5
4390
1397/09/20
13:57:18
تگهای خبر: بیمار , بیماری , پزشك , تحقیقات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۲

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان