نقد یك جمعیت شناس به طرح تشویقی مجلس برای زاد و ولد
خاتون یار: انتشار خبری از نماینده مردم ملكان درباره طرح جدید مجلس در خصوص اختصاص سهامی از شركت های معتبر دولتی همچون پالایشگاه ها و پتروشیمی ها به فرزندان سوم و چهارم در امتداد تشویق خانوارها به زاد و ولد، این سوال را به وجود می آورد كه آیا این نوع سیاستهای تشویقی برای حل مشكل جمعیتی كشور موثر واقع خواهد شد؟.
شهلا کاظمی پور در گفت و گو با ایسنا، در این باره با بیان اینکه استفاده از طرح های تشویقی برای افزایش زاد و ولد در سایر کشورها نیز وجود دارد، اظهار نمود: در سایر کشورها کمک هزینه هایی برای فرزندان و یا اهداء شیرخشک و پوشک رایگان و... برای فرزندان در نظر می گیرند ولی بنده تا کنون به طرح تشویقی مانند اختصاص سهام و بورس در کشورهای دیگر برنخورده ام.
این جمعیت شناس با تاکید بر اینکه تا زمانی که طرحی اجرا نشود نمی توان از نتیجه مثبت و یا منفی آن اطمینان حاصل کرد، افزود: طرح اختصاص سهام به فرزندان سوم و چهارم به بعد برای من تداعی کننده طرحی بود که در زمان دولت آقای احمدی نژاد در جهت تشویق موالید ارائه شد که طی آن دولت یک میلیون تومان اندوخته برای فرزندان زیر ۱۸ سال پس انداز می کرد.
بگفته کاظمی پور، این طرح حدود ۵ ماه اجرا و در نهایت نه فقط موفق نبود بلکه موجب کاهش اعتماد مردم نسبت به دولت شد.
ارائه سهام بورس، طرحی موفق برای تشویق زاد و ولد نیست
وی افزود: بورس طرح موفقی در ایران نیست به خصوص در این یک ماه اخیر که با شکست روبه رو شده است، بدین سبب به شخصه فکر نمی کنم بتواند در امتداد فرزندآوری موفق عمل کند.
این جمعیت شناس نخستین گام برای ارائه طرح های تشویقی را اعتماد سازی و اجرای دقیق و شفاف طرح ها دانست و اضافه کرد: این نکته را باید در نظر گرفت که تمام مردم تحصیل کرده نیستند و همگی دانش مربوط به بورس و سهام را ندارند که تشخیص دهند سهام چه میزان ارزش افزوده برایشان دارد.
کاظمی پور اشاره کرد: اختصاص سهام برای آینده فرزندان با فرض اینکه ۱۰۰ درصد نتیجه مثبت داشته باشد می تواند موثر باشد اما چقدر کمک احوال خانواده او خواهد بود؟ چونکه خانواده ها به سبب مشکلات مالی که حالا در زندگی دارند بچه دار نمی شوند.
وی در بخش دیگری از سخنانش در پاسخ به این پرسش که آیا جمعیت و میزان باروری کشور با بحران روبه رو شده است؟ اظهار نمود: باروری در کشور رو به کاهش است و دراین زمینه نیاز به برنامه ریزی و سیاست گذاری داریم اما نمی توان گفت با بحران مواجه ایم.
کاهش جمعیت در معرض ازدواج به دنبال کاهش باروری از دهه ۷۰ به بعد
این جمعیت شناس به کاهش ازدواج در کشور نیز اشاره نمود و اظهار داشت: مسئله ای که ۹۵ درصد از مسئولین و کارشناسان و مردم به آن توجه نمی کنند کاهش جمعیت در معرض ازدواج است که بر این اساس باروری از دهه ۷۰ به بعد با کاهش روبرو شده است و تعداد افرادی که به سن ازدواج رسیده اند نیز کاهش یافته و بالطبع آن ازدواج نیز کاهش یافته است.
کاظمی پور معتقد می باشد کاهش باروری مختص به جامعه ما نیست و در تمامی کشورها زمانی که در امتداد توسعه توسعه قدم برداشتند و با افزایش شهرنشینی، افزایش اشتغال و تحصیلات زنان و افزایش رفاه در جامعه مواجه گشتند، نرخ باروری کم شد.
وی تشریح کرد: این یک سیر طبیعی است که کشورهای اروپایی را نیز با معضل مواجه کرد و موجب شد سیاست های تشویقی را دراین زمینه مطرح کنند.
بگفته کاظمی پور یکی از سیاست های تشویقی کشورهای اروپایی در امتداد تعدیل جمعیت، مهاجرت بوده است که البته در کشور ما به سبب شرایط فرهنگی، اعتقادات و... شاید مهاجرت سیاست مناسبی نباشد.
با طرح سیاستهای زودگذر زمان را از دست ندهیم
وی معتقد می باشد ما باید سیاست هایی را باتوجه به شرایط اجتماعی و اقتصادی جامعه اتخاذ نماییم و این سیاست ها نباید زودگذر باشند چونکه با سیاست گذاری های زودگذر تنها زمان از دست می رود.
این جمعیت شناس اظهار داشت: در سیاست گذاری ها تنها مباحث اقتصادی مطرح نیست بلکه بحث اعتماد سازی، ثبات اقتصادی و امنیت اقتصادی نیز مطرح است. همین طور ثبات اقتصادی بسیار گسترده است و تنها به معنای قرار دادن پول در اختیار مردم نیست. همین طور اعتماد سازی در جوامع هنگامی ایجاد می شود که عملکرد دولت برای مردم شفاف باشد و دولت به وعده های خود عمل کند، در غیر این صورت اعتماد مردم کاهش پیدا می کند.
منبع: khatoonyar.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب