اختلال روانی خودشیفتگان كسب شهرت در فضای مجازی
به گزارش خاتون یار همانگونه که فضای مجازی امکان کسب دانش، شهرت و... را برای کاربران فراهم نموده است، به همان اندازه هم می تواند بستری برای ایجاد خشونت، ترس و رفتارهای نامتعارف باشد، رفتارهایی که زنگ خطر انحطاط فرهنگی جوامع را بلند کرده است، ازاین رو اقدامات سلبی قانون در جهت ممانعت از فعالیت مروجان رفتارهای نامتعارف در فضای مجازی امری معقول به حساب می آید اما نوع، نحوه اعمال و میزان مجازاتی که برای چنین افرادی در نظر گرفته می شود جای بحث و تامل دارد.
به گزارش خاتون یار به نقل از ایسنا، خیلی از روانشناسان معتقدند افراد با رفتارهای نامتعارف و خودشیفته در فضای مجازی دارای اختلال روانشناختی هستند؛ با این اوصاف آیا مجازاتی نظیر تعیین چندین سال حبس می تواند برای بازدارندگی چنین افرادی راهگشا باشد؟ و سوال می شود جایگزینی مداوای روان بهتر از زندان و حبس نیست؟؛ در این حوزه گفت و گویی با یک مشاور و روانشناس داشته ایم که در ادامه می آید.
دکتر علیرضا شریفی یزدی مشاور و روانشناس اجتماعی درباره علت تمایل جوانان به کسب شهرت از طرق نامتعارف در فضای مجازی به ایسنا اظهار داشت: معمولا افراد دارای تیپ شخصیتی نمایشی که مبتلا به اختلال اضطراب هستند با نمایش خود و کسب توجه و نظر دیگران تلاش در کاهش اضطراب دارند و یا افراد دارای اختلال خودشیفتگی که بر خلاف ظاهر بی عیب و نقص خود از اعتماد به نفس پایینی برخوردار می باشند تلاش دارند با کسب شهرت در فضای مجازی این نقص را از راه خود محوری و خودشیفتگی معکوس جلوه دهند.
تیپ شخصیتی نمایشی در زنان بیشتر از مردان است
این روانشناس اضافه کرد: تیپ شخصیت نمایشی در میان خانم ها بسیار بیشتر از آقایان است و به همان نسبت هم این رفتارها در بین زنان بیشتر از مردان دیده می شود. همینطور چنین رفتارهای تکانه ای، نمایشی و هنجارشکنی ها غالبا در دوره نوجوانی و اوایل جوانی دوره جوانی رخ می دهد.
وی افزود: همینطور افرادی که حس خود کم بینی دارند و یا از اعتماد به نفس و عزت نفس کمی برخوردار می باشند هم گرایش بیشتری به فعالیت در این فضا برای کسب شهرت از طرق نامتعارف دارد چونکه فضای مجازی امکان جذب بالای فالوور و یا طرفدار را به سادگی فراهم نموده است. از طرفی بعضی از این طرفداران و فالوورها هم از خشم رسوب کرده مزمنی رنج می برند که آنها را به این سو کشیده است و یا از سر کنجکاوی و همزاد پنداری، فرد مشهور مجازی را دنبال می کنند.
افراد به دنبال شهرت نامتعارف اختلال روانی دارند
به گفته این روانشناس اجتماعی معمولا اکثریت افرادی که در فضای مجازی به دنبال کسب شهرت از طرق نامتعارف اند مبتلا به اختلال روانی و شخصیتی هستند که به هر قیمتی تلاش در دیده شدن دارند. این افراد نیازمندند که تحت درمان قرار گیرند.
شریفی یزدی درباره نحوه مقابله با چنین افرادی اظهار داشت: چنین افرادی یقیقا نیازمند مداخله روانشناسی هستند و زندان و مجازات این چنین نمی تواند بازدارنده تکرار جرم آنها باشد چونکه مجرمین حرفه ای گاها به صورت مکرر و طولانی مدت زندان بوده اند اما زندان آنها را به خلاف های بزرگ تر ترغیب کرده است.
مجازات اجبار به مداوای روانی به جای زندان
وی اعتقاد دارد از منظر روانشناختی برای بازدارندگی از تکرار جرم می توان مجازات هایی نظیر انجام کارهای عام المنفعه، خدمات رسانی، فعالیت در موسسات خیریه و حتی اجبار برای تحت درمان روانشناس قرار گرفتن افرادی که محکوم به فعالیت نامتعارف در فضای مجازی بوده اند در جهت سلامت روان فرد و ایجاد حس مفید بودن را در نظر گرفت.
این مشاور اعتقاد دارد که همیشه درصد اندکی از رفتارهای خودنمایی و هنجارشکنی در جوامع وجود دارد اما رسانه های نو پدیدی نظیر شبکه های اجتماعی زمینه را برای افزایش دیده شدن این افراد و این رفتارها فراهم نموده است که برای مقابله با آن ابتدا باید سطح آگاهی و سواد رسانه ای را افزایش داد تا این گونه احتمال تمایل به انجام رفتارهای نامتعارف در فضای مجازی کاهش پیدا کند.
شریفی یزدی نقش خانواده در پیشگیری از چنین رفتارهای نامتعارفی را مهم دانست و اضافه کرد: خانواده ها به جای نصیحت، تهدید و دروغ و بزرگ نمایی مسائل برای فرزندان خود باید واقعیات موجود را برایشان بیان کنند و اگر نتوانستند در این راه موفق باشند می توانند از کمک مشاوران و روانشناسان بهره ببرند.
جامعه نیازمند تفریحات سالم است
وی افزود: در جامعه ای که امکانات تفریحی آن مطلوب نمی باشد و مردم سرگرمی مناسبی ندارند، یا سرگرمی های موجود به قدری گران است که همه مردم امکان دسترسی به آنها را ندارند و... طبیعتا هنجارشکنی ها و بروز و ظهور چنین رفتارهایی قابل پیشبینی است. بخشی از این هنجارشکنی ها به دلیل فشارهای سبک زندگی، سبک تفریح و... است.
شریفی یزدی در پایان سفارش کرد: باید انواع سبک زندگی را در جامعه به رسمیت بشناسیم و صرفاً به سبک زندگی خاص و رسمی مورد تایید نپردازیم چونکه اینگونه، لجاجت و هنجار شکنی افراد جامعه را افزایش می دهیم.
منبع: khatoonyar.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب