شنبه خطرناك

شنبه خطرناك

خاتون یار: بوشهر اقدامات كنترلی اصلی مورد تاكید بهداشت جهانی را می توان در كلمه شنبه (شلوغ، نزدیك، بسته) خلاصه كرد، بنابراین، دوری از شنبه خطرناك یك راهبرد برای كنترل اپیدمی كرونا به حساب می آید.


از آغاز شروع پاندمی کروناویروس، بخشی از اقدامات کنترلی اصلی که سازمان بهداشت جهانی به صورت مداوم بر آنها تاکید می کند دوری از سه موقعیت خطرناک یا ۳Cs شامل فضاهای سربسته، مکان های شلوغ و پرازدحام و شرایط منجر به تماس نزدیک با دیگران (closed spaces، crowded places، close contact setting) است.
در زبان فارسی می توان این سه مورد را در کلمه شنبه (شلوغ، نزدیک، بسته) که در عین حال شروع هفته و آغاز کار و فعالیت هم می باشد خلاصه کرد. بنابراین، دوری از شنبه خطرناک راهبردی است که در صورت بکارگیری توسط افراد، خانواده ها و جوامع نقش بسیار مهمی در کنترل اپیدمی کووید-۱۹ خواهد داشت.
برای مثال حضور در جاهای سربسته، شلوغ و بدون تهویه مانند بانک ها، دفاتر پیشخوان، دفاتر اسناد رسمی و محضرهای ازدواج، شهرداری ها و به خصوص اداراتی که کلیه خدمات خویش را در یک فضای یکپارچه با حضور تعداد زیاد کارکنان و رجوع کنندگان انجام می دهند؛ مانند ادارات در رابطه با امور تعویض پلاک خودرو، ثبت نام خودرو و... از مصادیق واضح شنبه خطرناک می باشد.
پرواضح است که نمی توان افراد را به صورت مطلق از حضور در این مکان ها بر حذر داشت و رجوع اغلب شهروندان به این مکان ها بر حسب لزوم می باشد؛ بعلاوه کارکنان این ادارات و شرکت ها خود از گروه های اصلی در معرض خطر مبتلا شدن به کووید-۱۹ محسوب می شوند.
اگرچه در حالت ایده آل تنها راه دوری از شنبه خطرناک به حداقل رساندن رفتن به این مراکز و ادارات می باشد و سفارش می شود که در صورت رجوع ضروری، مواردی همچون استفاده از ماسک به صورت صحیح، استفاده از خودکار شخصی، رعایت فاصله حداقل یک متری با دیگران، به حداقل رساندن تماس مستقیم دست با سطوح و ضدعفونی کردن یا شستشوی دست با آب و صابون بعد از ترک مکان رعایت شود، اما بدیهی است که با رعایت همه این موارد هم احتمال انتقال وجود دارد و انجام چنین اقداماتی از جانب مردم، به تنهایی سبب شکسته شدن اجزای شنبه خطرناک نخواهد شد.
در واقع ادارات، سازمان ها و شرکت ها کارگردانان اصلی شکستن اجزای شنبه خطرناک هستند؛ عرضه خدمات به صورت غیرحضوری و بر بستر خدمات الکترونیک تا حد امکان، نوبت دهی و کنترل ورود و خروج تعداد افرادی که به صورت همزمان رجوع و در اماکن سربسته حضور می یابند و علامت گذاری مکان های ایستادن افراد، بهبود تهویه با اقدامات اساسی در بلند مدت و اقدامات بدون هزینه ای مانند اجبار به بازبودن درب ها و پنجره ها در کوتاه مدت می تواند شلوغی، نزدیکی و حتی سربسته بودن را تا حد زیادی کم کند و ما را بر شنبه خطرناک پیروز گرداند.
البته فراموش نکنیم که شنبه خطرناک فقط در رفتن به ادارات و شرکت ها نمود نمی یابد. دورهمی های خانوادگی و دوستانه از قبیل مهمانی، مراسم جشن، عزاداری و ترحیم و مسابقات ورزشی هم از مصادیق واضح شنبه خطرناک می باشند. به حداقل رساندن حضور در این دورهمی ها از جانب مدعوین، مهمترین اقدام برای دوری از شنبه خطرناک می باشد. در غیر این صورت، تفکر در مورد نحوه شکستن اجزای شنبه خطرناک پیش از برگزاری مراسم توسط میزبان بسیار مهم می باشد. مواردی مانند به حداقل رساندن تعداد میهمانان (کاهش شلوغی و ازدحام)، رعایت تهویه مکان سربسته با باز گذاشتن درب ها و پنجره ها (تعدیل سربسته بودن محیط) و مشخص کردن مکان قرارگرفتن افراد (جلوگیری از تماس نزدیک) و کوتاه کردن زمان دورهمی راهبردهای مهمی برای شکستن اجزای شنبه خطرناک می باشد.
همه می دانیم که زمان آخر این پاندمی در آینده خیلی نزدیک نخواهد بود و استفاده از راهبردهای پیشگیرانه مهمترین سلاح افراد و جوامع برای کنترل آن می باشد.
*دکتر سعید کشمیری، دبیر ستاد مبارزه با کرونای استان بوشهر
*دکتر نیلوفر معتمد، مدیرگروه پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
*دکتر گیسو حاتمی دبیر آموزش مداوم دانشگاه علوم پزشکی بوشهر



5.0 از 5
1805
1399/06/14
10:55:16
تگهای خبر: پزشك , خانواده , خدمات , هزینه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۵

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان