رئیس انجمن استروك ایران:

دستورات اجتماعی برای پیشگیری از سكته مغزی لزوم دارد

دستورات اجتماعی برای پیشگیری از سكته مغزی لزوم دارد

خاتون یار: تهران- رئیس انجمن سكته مغزی ایران ضمن تاكید بر اهمیت رعایت دستورات فردی برای پیشگیری از مبتلا شدن به سكته مغزی اظهار داشت: در كنار رعایت این موارد از جانب تك تك افراد جامعه، لازم است دستورات اجتماعی هم كه جنبه جمعی و عمومی دارد، از جانب مسئولان مربوطه پیگیری و بر اجرای آن نظارت شود.


به گزارش خاتون یار به نقل از ایرنا، دستورات اجتماعی پیشگیری كننده از شیوع بیماری ها كه با همكاری و همفكری مسئولان بخش های سلامت كشور مانند وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی و بخش قانونگذار همچون مجلس شورای اسلامی تدوین و تصویب می شوند، شامل موارد متعددی همچون اعمال محدودیت ها، ممنوعیت هایی در انجام برخی رفتارها در اماكن عمومی و مجازات های متناسب در صورت عدم رعایت این موارد می گردد كه اجرای تمام آنها نیازمند پیگیری و نظارت دستگاه های مسئول است.
'مجلس شورای اسلامی در سال 1385 قانون جامع كنترل و مبارزه ملی با دخانیات را به تصویب رساند. در این قانون به صورت مستقیم به استفاده از قلیان اشاره نشده است، اما استعمال دخانیات توسط قلیان هم مصداق استعمال مواد دخانی است و برای مجرمانه تلقی شدن عمل مصرف كننده وسیله قلیان، این عمل باید در محل های عمومی صورت گیرد. بدین سان تبصره 1 ماده 13 قانون جامع كنترل و مبارزه ملی با دخانیات اشاره كرده كه مصرف دخانیات در اماكن عمومی یا وسایل نقلیه عمومی باعث حكم به جزای نقدی از 50 هزار ریال تا 100 هزار ریال است.
در بند 8 آیین نامه اجرایی قانون جامع كنترل و مبارزه ملی با دخانیات هم مفهوم اماكن عمومی بیان شده است؛ ' اماكن عمومی عبارت از محل هایی كه مورداستفاده و رجوع جمعی یا عموم مردم است، از قبیل اماكن متبركه دینی، بیمارستان ها، درمانگاه ها، سالن های نمایش، سینماها، فضاهای عمومی میهمان خانه ها و میهمان سراها و میهمان پذیرها، خوراك سراها (رستوران ها)، قهوه خانه ها، كارخانجات، گنجینه ها (موزه ها)، پایانه های مسافربری، فروشگاه های بزرگ، اماكن فرهنگی، اماكن ورزشی، كتابخانه های عمومی، مدارس، دانشگاه ها و مراكز آموزشی و پژوهشی، وسایل نقلیه عمومی، موسسات و سازمان های دولتی و عمومی، نهادهای انقلاب اسلامی، بانك ها و شهرداری ها و هر نوع مركز و محل جمعی دیگر است.
آیین نامه اخیر در تایید مقررات قانون جامع كنترل و مبارزه ملی با دخانیات، تاكید كرده است كه به منظور حفظ سلامت عمومی بخصوص محافظت در مقابل استنشاق تحمیلی دود محصولات دخانی، استعمال این مواد در اماكن عمومی ممنوع می باشد و برپایه این آیین نامه هر سه سال یكبار، حداقل و حداكثر جزای نقدی مقرر برای استعمال دخانیات توسط وسایل گوناگون نظیر قلیان، به پیشنهاد وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشكی برپایه نرخ رسمی تورم سالانه كه توسط بانك مركزی اعلام می شود، با تصویب هیات وزیران افزایش می یابد.
برای اجرای بهتر مبارزه ضد دخانیات، صرف نظر از وظایف دوگانه مربوط به متصدیان اماكن عمومی، ماموران وزارت بهداشت هم مسئولیت هایی دارند. بدین سان همه ماموران بهداشتی و سایر ماموران در اجرای این قانون موظفند گزارش های خویش را حسب مورد جرایم مبحث این قانون برای مراجع ذی صلاح ارسال نمایند.' (منبع: نشرحقوقی عدلیه - پایگاه تخصصی حقوق و فقه)
دكتر بابك زمانی رئیس انجمن استروك ایران و یكی از فعالان حوزه سلامت كشور روز یكشنبه مشخصا در مورد لزوم رعایت دستورات اجتماعی پیشگیری كننده از بروز سكته های مغزی، در گفت و گو با ایرنا اظهار نمود: ریسك فاكتورهای متعددی در بروز این بیماری نقش دارند كه بعضی از آنها جنبه فردی داشته و رعایت آن برعهده افراد است و افراد از عهده انجام آن برمی آیند اما برخی موارد جنبه اجتماعی دارند و هرچند افراد موارد فردی را رعایت نمایند، اگر جامعه و اجتماع در اماكن عمومی موارد لازمه را انجام ندهند، تلاش های فردی به نتیجه مطلوب نمی رسد.
وی اظهار داشت: دستورات فردی كه در پیشگیری از سكته مغزی باید رعایت شود، شامل كنترل فشارخون، مصرف كمتر نمك و شیرینی ها، افزایش فعالیت فیزیكی، دوری از استرس و به خصوص در كشور ما دوری از مصرف دخانیات و قلیان است كه خطر جدی سكته مغزی را چند برابر می كنند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران اضافه كرد: اینها دستورات فردی است كه از جانب رسانه ها، مراكز پزشكی درمانی و پزشكان و متخصصان به افراد گوشزد می گردد اما سفارش های اجتماعی و جمعی هم وجود دارد؛ دستورات اجتماعی عبارت از این است كه جامعه باید چه اقداماتی انجام دهد تا شیوع سكته مغزی را به حداقل برساند. این دستورات نسبت به دستورات فردی از اولویت بیشتری برخوردار می باشد به علت اینكه عده زیادی از مردم را شامل می گردد و همینطور باید توسط دستگاه هایی انجام می گردد كه وظیفه آنها است.
زمانی از ضرورت اعمال محدودیت های سختگیرانه در مورد مصرف دخانیات به خصوص قلیان و بخصوص در اماكن سربسته و نظارت بر اجرای آن تصریح كرد و اظهار داشت: بارها انجمن استروك ایران این مورد را اخطار داده است اما توجه جدی نمی شود؛ كشور ما از معدود كشورهایی است كه در آن مصرف دخانیات در اماكن دربسته به خوبی كنترل نمی گردد و این مساله خطرناكی است.
وی اضافه كرد: مورد دیگری كه باید بعنوان یكی از دستورات كلی در جلوگیری از سكته مغزی ازجنبه اجتماعی به آن توجه گردد، كنترل روی مواد غذایی كارخانه ای است؛ مواد غذایی كه هم اكنون مردم مصرف می كنند، تاحدود زیادی از پیش تهیه شده است و بخشی از پروسه ساخت و تهیه آن در كارخانه ها انجام می شود؛ ازاین رو باید میزان نمك و چربی آنها مورد بررسی قرار گیرد.
زمانی با تاكید بر نقش فعالیت های فیزیكی در پیشگیری از بروز بیماری ها اظهار نمود: همینطور باید امكاناتی برای انجام فعالیت فیزیكی برای شهروندان در سطح شهرها فراهم شود؛ فرصت هایی برای پیاده روی و استفاده از وسایل نقلیه ای مانند دوچرخه كه فعالیت فیزیكی بیشتری می طلبند.
رئیس انجمن استروك ایران بعضی از اقدامات صورت گرفته در وزارت بهداشت بعنوان یكی از اعضای مسئول در این زمینه را تصریح كرد و اظهار داشت: در سال 1394 سند كشوری سكته مغزی با جزئیات توسط چندین كمیته شامل ده ها نورولوژیست و صدها ساعت وقت تدوین شد؛ از این قرار كه تمام خصوصیات درمان سكته مغزی در مراكز جامع در وزارت بهداشت تعریف شود؛ وزارت بهداشت، نقش محوری و هدایت كننده در نوشتن این سند داشته و از سال 1395 آن را اجرایی كرده است.
زمانی همینطور به سامانه ثبت تعداد سكته مغزی بعنوان دیگر اقدام صورت گرفته در این زمینه توسط وزارت بهداشت و با همكاری این انجمن اشاره نمود و اضافه كرد: تلاش می گردد در جهت اجرای این برنامه، تمام بیماران سكته مغزی 24 ساعت اول برپایه گزارش های مراكز درمانی سراسر كشور ثبت شوند.
وی با اشاره به اینكه طبق آخرین آمار، حدود هزار و 700 نفر بیمار طبق این برنامه ثبت شده اند، توضیح داد: با ثبت تعداد سكته های مغزی در كشور و داشتن نمای كلی از شمار این بیماران می توان از اطلاعات به دست آمده در سیاستگذاری ها و تصمیم گیری های كلان سلامت كشور بهره مند شد.

** سكته مغزی (استروك)
سكته مغزی یك عامل ناتوان كننده است كه نه تنها بیمار بلكه جامعه را هم تحت تاثیر قرار می دهد و مهمترین عارضه آن ازكارافتادگی بیمار و مواجه شدن با عواقب این از كارافتادگی و دورماندن از محیط شغلی و اجتماعی است.
سالانه 120 تا 150 هزار سكته مغزی در ایران رخ می دهد و این عارضه دومین علت مرگ و میر در كشور ما به حساب می آید.
سكته مغزی زمانی رخ می دهد كه جریان خونی كه مسئول تغذیه قسمتی از مغز است، قطع شود یا به شدت كاهش یابد كه این امر باعث محروم شدن بافت مغز از اكسیژن و غذا می گردد و در مدت چند دقیقه سلول های مغزی آغاز به مردن و نابود شدن می كنند.
سالانه 120 تا 150 هزار سكته مغزی در ایران رخ می دهد و این عارضه دومین علت مرگ و میر در كشور ما به حساب می آید.
سكته مغزی، یك موقعیت اورژانس و فوریت پزشكی است كه درمان سریع و بدون درنگ درمورد این بیماری بسیار تعیین كننده و حیاتی می باشد و با انجام اقدامات سریع و زودهنگام می توان صدمه و آسیب مغزی و هم عوارض آن را به حداقل رساند.
رئیس انجمن سكته مغزی ایران با تاكید بر اهمیت توجه به ارجاع به موقع بیمار سكته مغزی به مراكز درمانی و درمان سریع این بیماران، اظهار داشت: زمان طلایی درمان سكته مغزی 4.5پس از بروز سكته است و اگر از این زمان بگذرد عوارض می تواند ماندگار شود.
زمان طلایی درمان سكته مغزی 4.5 ساعت بعد از بروز سكته است؛ اگر بیماران در این مدت بعد از بروز سكته به مراكز درمانی ارجاع داده شده و تحت درمان قرار گیرند، می توان با دارودرمانی بیماری را كاملا برطرف و از بروز عوارض آن پیشگیری كرد.
زمانی با اشاره به اینكه سكته مغزی، یك موقعیت اورژانسی و فوریت پزشكی است كه درمان سریع و بدون درنگ درمورد آن بسیار تعیین كننده و حیاتی می باشد و با انجام اقدامات سریع و زودهنگام می توان صدمه و آسیب مغزی و هم عوارض آن را به حداقل رساند، از كمبود آمبولانس های مخصوص حمل بیماران سكته مغزی در كشور انتقاد و ابراز امیدواری كرد در آینده نزدیك آمبولانس های مجهز به دستگاه های احیای اولیه در سطح كشور به كارگرفته و به بیماران خدمات عرضه كنند.
علمی**1834*2017


1397/01/27
16:06:59
5.0 / 5
5401
تگهای خبر: بیمار , بیماری , پزشك , درمان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۵

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان