واكاوی یك پدیده تلخ چندوجهی با چاشنی فوتبال...

تصویری تمام رخ از كودك آزاری پسر آبی!

تصویری تمام رخ از كودك آزاری پسر آبی!

ماجرای آزار، بروز خشونت، تضییع کرامت انسانی، نقض حریم خصوصی، صدمه جسمی و روحی به کودک استقلالی شاید ظاهری فوتبالی داشته باشد اما در بطن آن از ناهنجاری های مختلف ورزشی، فرهنگی، اجتماعی، رسانه ای، روانی و... حکایت دارد.


به گزارش خاتون یار به نقل از ایسنا، چند روزی از ماجرای کودک استقلالی که مورد آزار قرار گرفت می گذرد، اتفاقی که جامعه مخاطبش با عنایت به محتوای چندوجهی و ارتباط آن با حوزه ورزشی، اجتماعی، فرهنگی، رسانه ای، رفتاری و روانشناختی، بطور حتم فراتر از فوتبال و حتی ورزش است و ابعاد مختلفی چه در ارتباط با کنش فرد آزارگر، واکنش مجموعه های مختلف نظیر باشگاه استقلال و پرسپولیس، نهادها و انجمن های پشتیبانی از حقوق کودکان، افراد مشهور و سلبریتی های فضای مجازی، رسانه ها، مردم، خانواده کودک، نقش دولت و... دارد.
جزییات ویدیوی غم انگیز کودک آزاری
اخیرا در یک ویدیوی کوتاه، دو فرد آزارگر در حال ترساندن یک کودک هستند و با آزار و اذیت جسمی، کلامی و روانی قصد دارند تا کودک را مجبور کنند که ضد تیم مورد علاقه اش (استقلال) جمله ای را به زبان آورد و در طول این ویدیو علاوه بر آزار جسمی کودک، با تهدید به استفاده از گاز اشک آور می خواهند وی را بیشتر تحت فشار قرار دهند و در جای دیگری از ویدیو هم به وسیله یک شی تیز که فلزی به نظر می آید، باز هم تلاش می کنند که این کودک را بیشتر تحت فشار قرار می دهند.
در طول این ویدیو کودک آزار دیده مقاومت می کند و هرچند جمله مورد نظر را به زبان نمی آورد اما به علت ترس از رفتار این دو فرد، بعد از آنکه او را به وسیله شی تیز تهدید می کنند مجبور می شود از عبارت «غلط کردم» استفاده نماید و بارها از این دو نفر می خواهد که وی را رها کنند.
از بازداشت تا رضایت
هم توجه به بازنشر فراوان این ویدیو در فضای مجازی، فرمانده نیروی انتظامی سبزوار، از دستگیری عامل آزار کودک روستاییِ طرفدار تیم استقلال در شهرستان داورزن اطلاع داد. همینطور رئیس پلیس فتا در خراسان رضوی، اعلام نمود که این ویدئو در ارتباط با گذشته بوده و منتشرکننده آن برای سرگرمی و جلب توجه مبادرت به انتشار آن در صفحه اینستاگرام خود کرده است.
مادر کودک آزار دیده در مصاحبه ای توضیح داد که شغل خانواده اش کشاورزی و همسرش کارگر است، چند روز قبل که فرزندشان که حدود ۱۱ سال دارد به خانه بر می گردد، کنار گوش و روی گردنش زخم است، از او می پرسد چرا این اتفاق رخ داده است و کودک به علت ترس صادقانه جواب نمی دهد و می گوید که از درخت افتاده است. چند روز بعد اما پسر بزرگتر خانواده در فضای مجازی متوجه می شود که برادرش مورد آزار قرار گرفته است.
وی همینطور اعلام نمود که خانواده اش، فرد کودک آزار را نمی شناخته اند و وی از اقوام یکی از همشهریان آنها است و هم به حرمت همشهری بودن او را بخشیده و فکر کرده اند که یک اشتباه از جانب فرد آزارگر رخ داده و بنابراین هم گذشت کرده و قصد شکایت ندارند.
حقوق کودکان چه می گوید؟
بر اساس اعلام مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک، انتشار تصاویر کودکان در فضای مجازی و سایت های خبری علاوه بر نقض حریم خصوصی و حقوق آنها، کودکان را در معرض مخاطره و سو استفاده قرار می دهد و این اقدام ممنوع می باشد.
مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک وزارت دادگستری اعلام نموده است، یکی از موارد فاحش نقض حقوق کودک نشر و بازنشر تصاویر کودکان با اهداف مختلف نظیر نمایش زیبایی ها و استعدادهای کودکان، بر انگیختن حس ترحم مخاطبان، تبلیغ کالا و خدمات در فضای مجازی و رسانه ملی، سایت های خبری و اینترنتی و صفحات شخصی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی حتی والدین است که این اقدام علاوه بر نقض حریم خصوصی کودکان، نادیده انگاشتن مصالح عالیه آنان تلقی می شود و به صورت بالقوه می تواند کودکان را در معرض مخاطرات و صدمه های جسمانی و روانی در آینده قرار دهد.
این مرجع همینطور تصریح کرده است با توجه به ماندگاری تصاویر بخصوص در فضای مجازی، تصمیم دائر بر نشر تصویر کودک به هر عنوان که امکان دارد در آینده کودک از انتشار آن متضرر یا ناراضی تلقی شود، مغایر حق کودک بر کرامت انسانی، خشونت ضد کودکان، حق بر تعیین سرنوشت آنان همینطور به واسطه صدمه های روحی، جسمی و دیگر صدمه ها مغایر مصالح کودکان است، ازاین رو هرگونه انتشار تصویر کودکان ممنوع و انجام آن نقض صریح حقوق آنان به حساب می آید.
همه آن هایی که حقوق کودک استقلالی را پایمال کردند!
ماجرای تلخ آزار کودک استقلالی با عنایت به این که با حوزه فوتبال گره خرده بود و یک پای ماجرا هواداران استقلال بودند، بازتاب رسانه ای بسیار بالایی داشت. هرچند که به کار بردن واژه هوادار فوتبال برای دو فرد آزارگر، بی احترامی به هواداران واقعی فوتبال و ماهیت هوادارای است اما باید این حقیقت را هم پذیرفت که چنین افرادی در بدنه طرفداری برخی تیم ها وجود دارند و نباید با انکار اصل مبحث از چنین پدیده بغرنجی فرار کرد، بلکه باید با پذیرش حقیقت در جهت حل آن بر آمد و با راهکارهای آموزشی و فرهنگی در جهت بهبود وضعیت هواداری در فوتبال ایران یک گام رو به جلو برداشت.
در ماجرای اخیر کودک آزاری یکی از طرفداران کم سن و سال تیم فوتبال استقلال اما افراد و مجموعه های بسیاری حقوق این کودک را نادیده گرفتند و حتی بسیاری با انتشار تصویر وی در فضای مجازی و سایت های خبری طبق آنچه از جانب مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک وزارت دادگستری از موارد فاحش نقض حقوق کودک به حساب می آید، مرتکب اقدام ممنوعه شدند.
انتشار تصویر این کودک در فضای مجازی و رسانه های خبری بطور حتم در دو بخش قابل طرح است؛ گروه اول آن هایی هستند که از مقوله تضییع حقوق کودکان با انتشار تصویر آنها در فضای مجازی بی خبر و دومین گروه هم آن هایی که از این مساله آگاه بوده اند، در عین حال بعضی از مطالب نگاشته و انتشار یافته در جهت حمایت و بخش دیگری از مطالب هم به منظور جلب توجه و دیده شدن هرچه بیشتر فرد نگارنده بوده است.
قصور غیرقابل بخشش برخی رسانه های ورزشی و غیرورزشی
شاید در این حوزه قصور رسانه های خبری و نهادهای متولی حفظ حقوق کودکان بیش سایرین غیرقابل چشم پوشی است؛ برخی رسانه های خبری شامل تصویری تا مکتوب که رسانه ملی هم بعنوان پرمخاطب ترین رسانه کشور از آن مستثنی نبود به علت تضییع حقوق کودک استقلالی با نشر و بازنشر تصویر وی در چارچوب مصاحبه و یا انتشار گزارش غیرقابل بخشش است و بطور حتم جامعه رسانه ای کشور باید نسبت به چنین مساله ای اشراف کامل داشته و از انجام آن پرهیز می کرد.
(تصویر ذیل توسط ایسنا تار شده است)


کوتاهی نهادهای متولی حفظ حقوق کودکان
اما کوتاهی نهادهای متولی حفظ حقوق کودکان هم در چنین زمان هایی کاملا مشهود است و ضعف اقدامات مناسب و بموقع در زمان بروز این وقایع غیرقابل کتمان است. بخش از فعالیت این نهادها آگاهی بخشی به جامعه در جهت حفظ حقوق کودکان بوده و بخش دیگری از وظیفه آنها برخورد با افراد آزارگر و همه آن هایی که حقوق کودکان را پایمال می کنند.
سلبریتی های فضای مجازی و ناآگاهی نسبت به حقوق کودکان
گروه دیگری که به سادگی نمی توان نوع برخورد آنها را با چنین مسائلی نادیده گرفت مسئولان، افراد سرشناس شامل ورزشکاران و هنرمندان و هم سلبریتی هایی هستند که در فضای مجازی دنبال کننده های بسیاری دارند و هر آنچه از جانب آنها منتشر می شود توسط خیلی از مخاطبان مشاهده شده و طیف بسیاری را در بر می گیرد.
از عجیب ترین هایی که در مورد کودک استقلالی در فضای مجازی منتشر گردید کانال خبری و صفحه اجتماعی باشگاه استقلال، صفحه اجتماعی آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات و هم صفحه اجتماعی افشین پیروانی، مدیر تیم فوتبال پرسپولیس در اینستاگرام باز می گردد.
باشگاه استقلال و عدم آشنایی با حقوق کودکان
باشگاه استقلال در اقدامی عجیب عکس این کودک را نه تنها بعنوان عکس کانال رسمی خود برگزید، بلکه عکس صفحه اجتماعی باشگاه در اینستاگرام هم به همین ترتیب تغییر داد و معلوم نیست که مسئولان بخش حقوقی باشگاهی نظیر استقلال چگونه از چنین اقدامی ممانعت به عمل نیاورده و نسبت به این اقدامی که از جانب مرجع ملی کنوانسیون حقوق کودک وزارت دادگستری ممنوع اعلام شده است بی تفاوت بودند؟
(در ادامه تصاویر انتشار یافته از جانب باشگاه استقلال آمده، این تصاویر توسط ایسنا تار شده است.)




وزیر ارتباطات و انتشار تعمدی تصویر کودک
وزیر ارتباطات در مورد علت انتشار تصویر چهره این کودک نوشته بود: «پ. ن: تصویر این پسر رو تعمدی گذاشتم تا همه چهره ش رو ببیند. اون کسی باید چهره ش محو و تار بشه که داره زور میگه و اذیت میکنه این پهلوون رو.»
حال اما نکته قابل تامل این است که آیا آقای وزیر از مقوله تضییع حقوق کودکان با انتشار تصویر آنها در فضای مجازی که مغایر با حفظ حقوق آنها بوده، بی خبر است؟ (تصویر ذیل توسط ایسنا به صورت ناقص بازنشر داده شده است.)


افشین پیروانی و ادعای دروغین بودن کلیپ
افشین پیروانی، مدیرباشگاه پرسپولیس اما اظهارات عجیبی را در ارتباط با این اتفاق عنوان کرده بود؛ «مکتب پرسپولیس اخلاق مداری است، با این ویدئوهای ساختگی و کلیپ های دروغین نمی توانید به این مکتب خدشه ای وارد کنید، لطفا هیچکس بدون تحقیق و اطلاع از کلیپ های ساختگی اظهار نظر نکند، این بازیگران مجازی هرکه هستند بطور قطع هوادار پرسپولیس نیستند.»
در مورد اظهارات پیروانی مساله قابل اشاره اینکه بطور حتم ویدیو کلیپ انتشار یافته هرچه بود دروغین نبود و باید به واقعی بودن آن اعتراف کرد. بطور قطع هوادار واقعی هر تیمی که از کرامت انسانی برخوردار می باشد دست به چنین رفتارهایی نمی زند، اما نمی توان در بطن جامعه هواداری هم منکر وجود آن دست از افرادی بود که یا مبادرت به فحاشی می کنند و یا گاها رفتارهای این چنینی که عمدتا منشا روانی دارد، از آنها سر می زند.


قهرمان پروری کاذب
در کنار نقض تمامی حقوقی که از کودکان در چنین مواردی پایمال می شود، آنچه آینده کودک را در معرض صدمه جدی قرار می دهد و حتی سرنوشت وی را به مخاطره می اندازد قهرمان پروری کاذب است که با موج سواری عمدی یا غیرعمدی افراد و مجموعه های مختلف رخ می دهد و در نهایت ثمره ای جز صدمه های روحی به دنبال ندارد.
متاسفانه حقوق کودکان آن گونه که باید و شاید در کشور ما برای مردم تببین نشده است و همین مساله باعث می شود تا به سادگی از کنار مسائل مهمی که کودکان در دوران رشد خود با آن متوجه هستند و خیلی از این اتفاقات حتی آینده آنها را هم تحت تأثیر قرار می دهد، بگذریم. خانواده بعنوان کوچکترین نهاد اجتماعی کانون تولد و رشد کودک، بخش مهمی از نظام تربیتی است، با این وجود در کنار خانواده، آموزش و پرورش از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و علاوه بر این، نهادهای حفظ حقوق کودکان و سایر مجموعه های فرهنگی، اجتماعی و حمایتی در جامعه دیگر ارکان یاری دهنده و موثر در این حوزه به شمار می روند و به نظر می آید باید با استفاده از تمامی این ظرفیت ها و نگاهی عمیق تر و جدی تر در این عرصه فعالیت کرد تا شرایط مطلوب تری برای رشد کودکان در کشور فراهم گردد.




منبع:

1400/02/09
16:25:20
0.0 / 5
1289
تگهای خبر: آموزشی , بازی , خانواده , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴

لینک دوستان خاتون یار

خاتون یار

تگهای خاتون یار

khatoonyar.ir - حقوق مادی و معنوی سایت خاتون یار محفوظ است

خاتون یار خاتون یار

همه چیز درباره زنان